Пасічники Маневицького лісового господарства нарахували 74 бджолосім'ї

30 Серпня 2017, 19:25
1885

Наша область єдина, де досі збережені консервні цехи при лісгоспах.

Лісовий мед у краї качали ще з князівських часів. Раніше промислом займалися переважно поліські бортники. Однак нині більшість «диких» пасічників отаборилися навколо місцевих лісгоспів-господарів тутешніх лісів. Загалом волинські лісогосподарські підприємства утримують близько 500 бджолосімей.

Зазвичай у кожному вулику лісових пасік – від 150 тисяч до 600 тисяч бджіл. Ці трудяги в пошуках нектару і пилку за день налітують сотні, деколи до тисячі кілометрів. 

«Лісовий мед – найбільш цілющий і найсмачніший, адже цей ліс екологічно чистий, у ньому багато цілющого різнотрав’я. Та й дерева дають поживу, бо росте липа, черешня, обліпиха, ліщина, волоський горіх, дуб, модрина. Бджілка приносить дуже велику користь самому лісу – робить велику роботу із запилення дерев і зілля, – каже прес-секретар лісомисливського облуправління Сергій Цюриць.

На лісових пасіках є дерева, на яких прилаштований дивний на вигляд продовгастий будиночок. Виявляється, це пастка для бджіл, що рояться. Кожного літа з вуликів разом із молодою маткою вилітає рій. Його потрібно вчасно перейняти і повернути до якогось із вуликів. Якщо цього вчасно не зробити, можна втратити матку-королеву, а відтак і бджолину сім’ю, – йдеться у матеріалі.

Бджілці без людини важко вижити, особливо посеред лісу, де безліч ворогів. Узимку можуть миші залізти і знищити сім’ю. Великого клопоту бджілкам і пасічнику завдають ледь помітні кліщі та інші хвороби. Тож лісівники чи не щотижня мусять переглядати всі вулики. А їх на Волині чимало. Пасіки створені практично в кожному лісгоспі, в окремих – навіть по дві-три. Розвиток медової справи процвітає у пасічників ДП «Маневицьке ЛГ». Минулої весни тут нарахували 74 бджолосім’ї

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024