Волинські лісники обговорювали порятунок лісу від шкідника

31 Серпня 2017, 14:38
3483

На базі Осницького лісництва Колківського лісгоспу відбулася нарада-семінар, яка стосувалася погіршення санітарного стану лісових насаджень Волинської області.

Усі присутні переїздили до оглядових майданчиків 18 та 31 кварталів. На цих територіях присутнім показували модельні дерева різного санітарного стану, а також короїдів (шкідників лісу) та розповідали як вони діють.

«Ми зіткнулися з проблемою ураження шкідником, який до сьогодні не вважався агресивним. Проте зараз він ушкоджує будь-які насадження: від молодняків до інших вікових груп дерев. Зараз немає жодної області, яка не була б ураженою цим шкідником. Від короїда страждають і сусідні країни: Білорусь та Польща», – розповіла директор державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Херсонлісозахист» Тетяна Касіч.

1

На території Колківського лісництва на 4 кілометри лише на фасаді з дороги знаходиться 50 нових осередків уражень.

«Причинами цього явища, в першу чергу, були зміни клімату. Після підвищення температури дерева стали для шкідника ресурсом живлення і розширеним діапазоном своєї життєдіяльності. За нашими спостереженнями при виході з мінопаузи на одного самця припадає три самки. Тобто їх достатньо для того, аби створити велику сім’ю та вбити дерево», – розповів старший науковий співробітник Поліського філіалу УкрНДІЛГА кандидат сільськогосподарських наук Василь Бородавка.

Науковці повідомили, що на сьогоднішній день немає кардинального виходу, окрім проведення лісогосподарських заходів, таких як рубка дерев.

Тетяна Касіч розповіла, що цей шкідник діє з верхівки: від гілок, тонкої кори й спускається до низу. В такий спосіб короїд вражає до 50-60% висоти дерева (нижчу частину він не займає).

«Сьогодні ми ще тримаємося того ліміту вирубування лісу на Волині, який передбачений плановими лісовпорядкувальними документами, тому говорити про суцільне вирубування лісу не доводиться. За нашими розрахунками на території області по осені уразиться 3000 гектарів лісу. Між екологами й науковцями виникло нерозуміння щодо вирубування лісів. Екологи хочуть залишити ці ліси на природну трансформацію, але ми розуміємо, чим це може завершитись. На теририторії області є епіцентри ураження лісу: Камінь-Каширський, Маневицький, Любомльський райони. Тут вбито  від 5 до 8% лісів, а якщо взяти до уваги ту частину, яку вже зняли, то цей відсоток ще збільшиться», – повідомив Василь Бородавка.

Варіант хімічної обробки лісів науковці лишають на крайній випадок. Адже це дуже дорого,  неефективно й це хімічне забруднення лісу (стихне пташка, зникне вся корисна комаха, до того ж з лісу виготовляється величезний продовольчий ресурс).

Наша область перша в Україні спробувала провести облік цього шкідника і виявити видовий склад за допомогою феромонних пасток.

За словами Тетяни Касіч перші ураження в області виявили на території Маневицького району. Паралель іде між тим, що це найлісистіший район, який має найбільш стиглі та продуктивні насадження. За даними мереологічних станцій у Маневицькому районі у період з 1985 по 2015 роки перепади температур йдуть на збільшення. Відповідно йде зменшення грунтових вод, що послаблює дерева.

Проте на нашій території є й заповідники, де також є уражені дерева, але рубка лісів заборонена.

«Стосовно рубок у заповідниках потрібно звертатися до органів місцевого самоврядування, обласної ради, управління екології й брати ліміти та рубати заражені дерева», – висловив думку начальник ДЕІ у Волинській області – головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Волинської області Олександр Ткачук.

Проти вирубки лісів виступила доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач, лабораторії захисту лісу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М.Висоцького, академік Лісівничої академії наук України Валентина Мєшкова.

«Ви бачили, що мішані насадження менше всихають і дуже добре, де є такі ліси. Здавалося б ефективність менша, але краще хай буде так, аніж вирубувати все. Хочу сказати, що сосна випаде зі складу в будь-якому випадку. Потрібно бути готовим, що якісь породи будуть її замінювати. Якщо будуть зроблені ті заходи, про які сьогодні говорили, то на вашій території все рівно переважатимуть березняки й осичники.  А років через 20 можна буде насаджувати сосну», – розповіла професор.

Начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко каже, що лісники вже протягом двох років б’ють на сполох щодо цієї проблеми.

Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик запропонував винести це питання на сесію облради, щоб прийняти рішення й аби 2018 рік став тим роком, коли ми зупинемо цю проблему на території України.


шкідник під мікроскопом
шкідник під мікроскопом




уражені дерева
уражені дерева




уражені дерева
уражені дерева









 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024