У Маневичах обговорили долю човна-моноксила

13 Вересня 2017, 09:17
6768

З нагоди другої річниці Маневицького човна-моноксила 12 вересня у районному центрі відбувся захід «Врятуймо – знахідку тисячоліття».

Директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич організував зустріч у приміщенні, де знаходиться човен, аби всі присутні могли подивитись, в якому стані він знаходиться.

«Зараз човен стоїть в пилюці, на протязі. Коли ми проводили процес консервування, побачили, що утворилася плівка. На сьогодні  ми вже два місяці не проводимо консервування, через те, що плівка не дає далі проводити роботу. Тобто спочатку її потрібно повністю змивати. Зараз ми чекаємо, аби пам'ятку перевезли на стаціонерне місце, аби можна було продовжити консерваційні й реставраційні роботи», – пояснив директор музею Петро Хомич.

Начальник відділу культури райдержадміністрації Ігор Дерлюк розповів, що на сьогодні розроблена проектно-кошторисна документація про добудову приміщення до музею (для човна-моноксила), який вартує до півтора мільона гривень. Коли проект пройде експертизу, тоді можна буде виділяти гроші із бюджетів. 

«В обласній раді нам пообіцяли співфінансування, але пізніше нам прийшов лист, в якому йшлося, що ніяких коштів нам не виділятимуть, адже вони у нас є. Ми працюємо над тим, щоб відкрити благодійний рахунок, де кожен із жителів, благодійників, спонсорів зможе зробити свій внесок і так долучитися до збереження цієї знахідки. На проект чекає проходження державної експертизи, яка триває місяць, а то й два», – повідомив Ігор Дерлюк.

Також виступив і директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, який розповів, що вони готові долучитися до продовження наукових досліджень, сприяти реставрації та консервації, поширювати інформацію, створювати публікації, залучати  колег з-за кордону та України.

Із присутніх до слова запросили  селищного голову Олександра Гаврилюка та начальника управління культури Волинської облдержадміністрації Валерія Дмитрука.

Опісля відбувся круглий стіл у Маневицькій райдержадміністрації, до якого долучилися голова райдержадміністрації Андрій  Линдюк, декан історичного факультету СНУ ім. Лесі Українки Анатолій Шваб та професор цього університету Ярослав Шабала.

Андрій Линдюк розповів, що до кінця наступного тижня вони планують подати документи на експертизу, аби не відтягувати цей процес, адже він довготривалий.

До 50-річчя Маневицького краєзнавчого музею на початку листопада відбудеться Міжнародна науково-практична конференція «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Маневицький краєзнавчий музей – осередок історіїї та культури».









 

Коментарі
13 Вересня 2017, 15:06
"Знахідка тисячоліття" - це хто таку назву придумав?
21 Вересня 2017, 16:16
я
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024