Обласним бібліотекам вперше за 77 років не профінансували передплату періодики, на книги теж грошей нема

18 Вересня 2017, 13:00
1566 Джерело: ar.volyn.ua

Волинська обласна організація Національної спілки письменників України надіслала в редакцію видань мережі Район.in.ua відкрите зверення керманичам області у зв'язку з критичною ситуацією у книговиданні і літературному процесі.

Зокрема, вперше від 1944 року (після визволення Волині від нацистів, – ред) Волиснька обласна бібліотека Олени Пчілки не змогла передплатити періодичні видання через відсутність коштів. У Волинській обласній бібліотеці для дітей на 2017 рік із бюджетних асигнувань на придбання літератури не було передбачено жодної копійки, а передплата періодичних видань обмежена 25 тисячами гривень. 

Щоб детальніше ознайомитися ситуацією, що склалася у культурній сфері,  пропонуємо текст зверення волинських письменників без змін.

Хто не годує свою культуру – годуватиме чужу армію

Голові Волинської обласної державної адміністрації В.П. Гунчику

Голові Волинської обласної ради І.П.Палиці

Письменники Волині занепокоєні ситуацією щодо книговидання та організації літературного процесу на Волині.

Прикро, що волинська влада не вважає за потрібне належним чином підтримувати місцевих авторів, тим паче, що нині українська (а відтак і волинська) книжка повинна завойовувати читацьку увагу і витісняти російську та неякісну «попсову» літературу. Відзначимо, що інші області, зокрема Київська, Одеська, Львівська, Івано-Франківська, підтримують видання місцевих авторів мільйонними сумами. Зауважимо також, що коли видати книжку коштувало в рази дешевше, на підтримку волинських авторів скеровували 800-900 тисяч гривень щороку.

Волинь у загальноукраїнському рейтингу за кількістю виданих книг перемістилася із 3 позиції (у 2007 році) на 23 (у 2014 році). А це є свідченням того, як у нашому регіоні ставляться до видання і популяризації книги. У поточному році на фінансування видання книг скеровано 200 тисяч гривень, із яких частину виділяють на поїздку на Львівський форум видавців.

Не фінансується і пункт програми щодо підтримки волинських авторів, який існував раніше і передбачав виїзди письменників у міста й села Волині. Так, учасники навчального процесу у школах, особливо віддалених сіл, із нетерпінням чекали на візит письменників і тішилися живому спілкуванню з майстрами слова. Крім того, існував і проект «Урок веде письменник», який, на жаль, також був згорнутий. Варто зауважити, що восени 2016 року з письмовим і особистим зверненням письменники побували на прийомі у начальника Управління освіти і науки Волинської ОДА Людмили Плахотної, яка запевнила, що запросить представника ВОО НСПУ на конференцію директорів для впровадження механізму повернення проекту «Урок веде письменник». Проте обіцяного не сталося.

Наприкінці березня письменницька організація звернулася до обласної ради із проханням виділити 50 тисяч на рік на статутну діяльність, відтак і на організацію та проведення літературних заходів. Постійна комісія з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму рекомендувала підтримати це звернення. Далі, так би мовити, «а віз і нині там».

Якщо в інших областях влада шукає можливості підтримки письменницьких організацій (як-от: надання пільг щодо оплати за опалення, визначення кращих книг області та відзначення авторів преміями, організація поїздок в інші області для пропагування авторів і не замикання культурного простору локаціями і т.д.), на Волині ситуація кардинально інша, або ж протилежна.

         Крім того, вертаємося до Вас із питанням, яке не можна відкласти або його уникнути. Склалася тривожна ситуація у зв’язку з відсутністю коштів на передплату періодичних видань у бібліотеках Волині.

         Зокрема, в обласній науковій бібліотеці імені О.Пчілки  в кошторисі 2017 року на потреби поповнення фонду періодичними виданнями було закладено лише 50 тис. грн., що дало змогу провести передплату тільки  на ІІІ квартал ц.р. До початку ІV кварталу залишилися лічені дні. Стає очевидним, що з 1 жовтня ми  вперше за багатолітню історію бібліотеки ( їй вже сімдесят сім років) будемо без газет і журналів через неможливість проведення процедури електронних закупівель у зв’язку з відсутністю коштів. І це ще не все: в листопаді завершується в основному передплатна кампанія на 2018 рік і без бюджетних призначень на цю мету ми не можемо бути її учасниками.

Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки є установою, що належить до спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області. Відповідно з положеннями статуту,  ця бібліотека – головний заклад у сфері бібліотечно-інформаційного обслуговування населення області, методичний, координаційний центр для бібліотек усіх систем і відомств Волині. Водночас книгозбірня є центральним обласним книгосховищем, в якому зібрана періодика, що надходила в бібліотеку з часу відновлення її роботи в 1944 році. Разом із книжковими виданнями, дбайливо збереженими і примноженими багатьма поколіннями бібліотекарів, фонд бібліотеки складає собою потужну джерельну базу для досліджень науковців, краєзнавців з Волині та з-за її меж. Репертуар всеукраїнських і місцевих видань бібліотеки донедавна вважався кращим у західному регіоні. На його  основі створюються паперові й електронні каталоги.

Критична ситуація з комплектуванням книжкових фондів склалася і у Волинській обласній бібліотеці для дітей, де на 2017 рік із бюджетних асигнувань на придбання літератури не передбачено жодної копійки, а передплата періодичних видань обмежена 25 тисячами гривень. Бібліотека конче потребує творів для опанування дітьми шкільної програми, книг науково-популярної тематики, літератури з історії України, а також для позакласного читання. За своїм статусом як головна дитяча книгозбірня області, науково-методичний центр для всіх спеціалізованих дитячих бібліотек краю бібліотека повинна мати у своїх фондах весь спектр дитячої літератури, що виходить в Україні, аби виховувати розумних, освічених гармонійно розвинутих дітей. Якщо ми не подбаємо за розвиток свої дітей – втратимо майбутнє.

Ми висловлюємо сподівання, що Ви підтримаєте колективи бібліотек  щодо виділення додаткових коштів на передплату періодичних видань та придбання літератури. Зокрема, для Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки потрібно по мінімуму 45 тис. грн. – для здійснення передплати у ІV кварталі 2017 р. 90 тис. грн. – для передплати у І півріччі 2018 р. Для Волинської обласної бібліотеки для дітей – 40 тис для передплати на перше півріччя 2018 року та хоча б 200 тис грн. на придбання літератури.

Шановні керманичі нашого краю! Ми вважаємо, що не має потреби нагадувати відомий вислів: хто не плекає і не годує свою культуру, той годуватиме чужу армію. Хотілося б вірити, що це не найважче питання вдасться вирішити.

Звернення прийняте на зборах Волинської обласної організації Національної спілки письменників України

Коментарі
19 Вересня 2017, 00:00
Пєчалька! Добре, що у Маневицькому районі серйозно підтримують місцевих авторів...
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024