Голова райдержадміністрації розповів, де в Маневицькому районі облаштовуються шкільні вбиральні

22 Жовтня 2017, 13:00
2538

У Луцьку під час оперативної наради ОДА 9 жовтня обговорили проблему відсутності вбиралень у деяких районах області. В цей перелік увійшов і Маневицький район.

Із питанням відсутності туалетів для школярів у деяких селах Маневиччини ми звернулися до голови Маневицької райдержадміністрації Андрія Линдюка.

«У нашому районі минулого року ми подали на побудування внутрішніх санвузлів у школах. У більших навчальних закладах, ще коли вони будувалися, це було запроектовано, але вони не функціонували. Зокрема, така школа у нас є в селі Гораймівка», – розповів голова Маневицької РДА.

Також він повідомив, що у 2016 такі санвузли (за всіма стандартами) зробили в НВК «Маневицька ЗОШ І-ІІІ ступенів №2-гімназія» та у школі в Гораймівці.

Цього року запланували зробити санвузли у школах Граддя та Лісове.

«Ми подали клопотання на обласну адміністрацію, аби нас включили в перелік й виділили співфінансування.  Обласний бюджет передбачив  400 тисяч гривень, але за умови, що таку ж суму виділимо й ми. Тобто все складалося добре, але з 10 червня суттєво змінилося містобудівне законодавство. Якщо раніше ми могли добудувати вбиральню, то сьогодні так робити не можна».

Очільних району повідомив, що коли вони почали готувати нові документи,  виявилось, що ці два навчальних заклади не мають відповідних паперів на приміщення школи.  Тобто є школа, є земля, працівники, учні,  які отримують кошти на утримання тих шкіл, а школи по документах немає.

«Ми почали шукати архівні документи, проте технічної документації так і не знайшли (який проект, нормативи тощо). З червня місяця почалось корегування тих проектів. Всередині цих шкіл ми не можемо тепер зробити вбиральні, тому вирішили добудовувати. За нашими підрахунками вартість проекту суттєво зросла».

Тому районна влада вирішила зробити акцент на вбиральні у школі села Граддя.

«Хай в одній школі, але ми таки точно зробимо цей санвузол».

На сьогодні уся проектно-кошторисна документація уже замовлена та відправлена на експертизу. До кінця року для учнів цієї школи буде зроблений туалет.

Щодо школи села Лісове, то тут планують розпочати роботи. Наприклад, зроблять фундамент для того, щоб наступного року туалет можна було доробити.

«Частина шкіл є дуже малими. Наприклад,  у початковій школі села Гута Лісівська навчається всього 5 дітей. Збудувати туалет всередині – нема приміщення, а добудовувати – це великі кошти для такої малої школи. До кінця року ми поставили собі завдання, що ми визначимо у яких школах робитимемо санвузли. Тобто кожного року ми будемо дороблювати по можливості санвузол в одній-двох школах», – повідомив голова РДА щодо інших шкіл.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром