У Маневичах пройшли урочистості до 50-річчя музею

05 Листопада 2017, 13:14
3835

У Маневичах два дні відбувалися урочисті заходи, які були приурочені до 50-річчя місцевого краєзнавчого музею.

У селище прибула делегація із США, Ізраїлю та Канади, а також з інших міст України.

Потомок маневицького єврейського народу Джойл С’юзел презентував експозиції, які створила його команда.

«Вперше на землю свого батька я приїхав у 2010 році. До війни єврейське населення Маневич складало 6000 людей. У 1941 році близько  4000 євреїв були вбиті. З тими, хто залишився (жінки, діти, люди похилого віку), розправилися пізніше на місці Братської могили.  Усі, хто зображенні на цій світлині були поховані, за винятком кількох людей. Одним із них був мій батько», - розповів Джойл С’юзел.

Джойл С’юзел привіз із собою стенди, на яких були зображені відібрані фотографії із Меморіальної книги, яку створили 160 маневицьких євреїв, які вижили. На цих фото можна побачити життя до війни.

Також для гостей Джойл презентував журнал про результати співпраці із нашим музеєм «До 50-річчя Маневицького краєзнавчого музею. Осередок історії та культури».

Того ж дня у Маневицькому Центрі творчості дітей та юнацтва відбувся урочистий концерт.

Із вітальними словами виступили голова Маневицької районної ради Анатолій Мельник та голова Маневицької РДА Андрій Линдюк, які повідомили, що у 2018 році до музею гарантовано зроблять добудову, в якій знаходитиметься човен-довбанка.

Директор музею Петро Хомич запросив на сцену тих, хто безпосередньо були присутні при створенні та відкритті Маневицького краєзнавчого музею – Івана Миткалика та Наталію Пушкарь. Вони провели екскурс в історю музею, розповіли про усі протиріччя, які виникали на їхньому шляху, та про досягнуті результати.

Святковий концерт розпочав чоловічий аматорський ансамбль «Сотня», продовжив вокальний колектив «Зорепад», опісля виступав камерний квартет «Каданс», свої номери показали танцювальні колективи та юні виконавиці Дарина Пристойна та Юлія Черчик.

Також на сцену запросили священослужителів Маневицькго району, які помолилися за долю музею.

Своїми враженнями із присутніми поділилися як гості з-за кордону (Анна Березіна,  Джойл С’юзел та Алті Родал), так і гості з інших міст України та, запрошені на сцену, жителі Маневицького району. Всі вони отримали невеличкі подарунки від музею та перші сувенірні статуетки із зобреженням човна-моноксила.

Закінчився захід спеціально запрошеним вокальним колективом із Ківерець.





1





1

2











2

1



 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024