Криничне: селяни відсвяткували шосту річницю оновлення храму

11 Листопада 2017, 17:40
7857

У Криничному в день пам’яті мучениці Параскеви 10 листопада мешканці села відзначають освячення храму.

Історія Божого дому в Криничному має багатовікову історію, але вже в новітні часи храм, в прямому значені, піднявся зі згарища, – йдеться на сайті Колківського благочиння.

Вважають, що Різдво-Богородична церква постала наприкінці  XVIII ст. Мабуть, в ХІХ ст. видовжили притвор храму, або по народному – бабинець. Довгий час будівля належала до пам’яток архітектури місцевого значення. Невелика тризубна одноверха церква волинського типу, в якій бабинець розбудували вздовж осі церкви. Вхід до бабинця зробили з півдня в добудовану частину. Ймовірно, з півночі до вівтаря мала бути прибудована ризниця. Дерев’яна двоярусна дзвіниця  стоїть з південного-заходу від церкви, зведена пізніше за храм, на початку ХІХ ст. Також внесена до переліку пам’яток архітектури місцевого значення. Саме такий вигляд храм мав до трагічних подій 2008 року, коли церковна вікова споруда була повністю знищена вогнем, а вціліла лише дзвіниця та церковна хатина.

Селяни звели новий затишний храм. Саме в день пам’яті мучениці Параскеви 10 листопада 2011р. тодішній митрополит Волинський і Луцький Ніфонт освятив Божий дім.

Ось і в цьому році з благословіння єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла урочисте богослужіння очолив духівник Колківського благочиння протоієрей Олександр Білінський, котрому співслужили настоятель парафії  Богдан Неізвєстних та духовенство окружніх сіл. Особливий послух при храмі несе староста – раб Божий Володимир Омельчук. Адже він є одним із будівничих Божого дому.

Насамкінець духовенство відслужило подячний молебінь з нагоди шостої річниці відновлення храму.






 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024