Мешканці Маневич і району можуть записатися до лікарів через Інтернет

27 Листопада 2017, 09:58
6765

Нині важко уявити поліклініку без черг і купи паперової роботи лікарів, а в більшості країн це існує у вигляді електронних реєстрів пацієнтів.

Про те, як медична реформа допоможе змінити цю ситуацію і які перші кроки  вже зроблено, розповіла головний лікар Маневицького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Людмила Сидорук, ‒ ідеться на сайті газети «Нова доба».

‒ Людмило Йосипівно, нещодавно запущена загальнодержавна електронна система eHealth, розкажіть, будь ласка, про неї.

‒ Це єдина державна електронна система реєстрації, яка об’єднує реєстри медичних закладів, лікарів та пацієнтів України. Перший сервіс системи – реєстрація закладів  первинної ланки. Наш Маневицький РЦПМСД вже також зареєстрований у цій системі, яка дає можливість кожному пацієнту обрати той медичний заклад, в якому йому буде найдоступніше, найзручніше отримати медичну послугу. Запроваджено вже й електронну систему запису до лікаря «Поліклініка без черг». Це перші кроки до функціонування об’єднаної електронної системи охорони здоров’я України.

‒ Як можна  жителям району записатися до лікаря через цю систему?

‒ Попередній запис на прийом можна зробити у будь-який час, протягом 24 годин на добу. Для цього потрібно мати доступ до Інтернету, аби зайти на сайт. Цю функцію нині багато хто має і на мобільному телефоні. Слід просто набрати «Поліклініка без черг», вибрати розділ «Записатися до лікаря», ввести свій телефонний номер. Вивчивши розклад роботи лікаря, обрати  зручний для себе день та час, вказавши персональні дані – прізвище, ім’я, по-батькові, дату народження. Згодом ви отримаєте SMS-повідомлення з електронним талоном, в ньому буде вказаний  дата, час прийому, прізвище лікаря, номер кабінету. Якщо з певних причин ви не зможете прийти на прийом, то його можна відмінити і таким же чином лікар отримає це повідомлення. Попередній запис можна зробити і за допомогою веб-сервісу https://global.newmedicine.com.ua/

‒ Але поки що не всі жителі району мають доступ до Інтернету. Як бути їм?

‒ В робочий час вони зможуть зателефонувати просто до реєстратури Маневицької районної поліклініки за номером 2-21-50. Реєстратор запише їх на прийом до лікаря, повідомивши про дату та годину.

‒ Наразі можна записатись на прийом до будь-якого сімейного лікаря?

‒ Поки що так, проте слід вже сьогодні вибрати свого сімейного лікаря і з січня 2018 року заключити з ним договір. Пацієнт і лікар підписуватимуть декларацію про обслуговування – це буде швидкий і зручний для пацієнта процес. У документі вказуватимуться реквізити сторін: основні дані про пацієнта (ім’я, прізвище, дата народження, контактні дані, номер паспорту), про лікаря (ім’я, прізвище, інформація про освіту і кваліфікацію, контактні дані тощо), а також про заклад, де працює лікар. Укладання угоди надасть пацієнту можливість отримати гарантований державою пакет медичних послуг.

‒ В рамках медичної реформи вже діє урядова програма «Доступні ліки», якою передбачені кошти на відшкодування вартості ліків хворим з гіпертонічною хворобою, бронхіальною астмою та цукровим діабетом. Як іде її реалізація в районі?

‒ Відразу хочу сказати, що коштів на реалізацію цієї програми виділено достатньо. Відповідно до переліку в аптечних закладає є наявні всі медикаменти, отож хворі з даними захворюваннями зможуть без проблем отримати виписані ліки. Згідно із графіком сімейні лікарі двічі на тиждень (вівторок, четвер) виїжджають у села району. На наступний фінансовий рік держава бере на себе зобов`язання розширити перелік медикаментів, за які будуть відшкодовуватись кошти з бюджету, це майже 1000 препаратів. На даний час в перелік програми «Доступні ліки» включено лише 187. На 2018 рік в проекті держбюджету на первинку передбачено понад 13 млрд гривень, але дуже багато залежить і від місцевих громад. Такий досвід співпраці ми маємо у цьому році, коли ряд селищних і сільських рад скерували кошти на медикаменти, ремонт приміщень і частково на заробітну плату. Хочеться вірити, що по мірі введення в дію програми медичних гарантій, яка в частині первинки запрацює з наступного року, якість і доступність медичних послуг поліпшиться.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024