Що не можна робити на Різдво Христове

07 Січня 2018, 15:57
4378

В Україні 7 січня 2018 року відзначають Різдво Христове. Сказали, що не можна робити в таке велике свято.

Про це пише Кореспондент.

Щороку 7 січня православні християни відзначають Різдво Христове. Свято відрізняється від католицького, яке припадає на 25 грудня, не тільки датою, а й звичаями.

Для християн Різдво – одна з найважливіших подій в році. Багато відзначають свято згідно з прийнятими канонами і традиціями.

Традиції православного Різдва і їхня історія

Більшість традицій Різдва дійшли до наших днів ще з давніх часів. Далеко не всі знають, звідки бере початок той чи інший звичай.

Перед Різдвом прийнято дотримуватися посту. Різдвяний піст триває 40 днів, але особливо суворі обмеження в Святвечір, 6 січня. Його суть полягає не тільки у відмові від їжі, але і в духовному вдосконаленні себе.

Саме з духовного посту веде свій початок традиція засівання на Різдво. Люди вірили, що звільнившись від негативу, випробувавши своє тіло і дух на міцність, їх потрібно засіяти зерном добра і благополуччя. Тож 7 січня прийнято колядувати, бажаючи господарям будинку всіх благ і “посівати” зерном: рисом, пшеницею, просом.

Також на Різдво здавна накривали пишний стіл. Традиція залишилася досі, але раніше це робилося це не так для свого задоволення, як для притягнення добрих духів. Наші предки вірили, що в Різдво духи борються з безбожністю і після цього їм необхідно поповнити сили.

Також обов’язкова умова столу в Святий вечір – наявність 12 пісних страв. Ця кількість пов’язана з кількістю апостолів.

Крім подібних традицій існувала також низка заборон, які також були покликані вберегти людину і її сім’ю від негараздів.

Що не можна робити в Різдво

Чимало заборон також пов’язані зі святковим столом і їжею.

У святий вечір не можна їсти м’ясо і продукти тваринного походження. Це пов’язано з тим, що ще триває Різдвяний піст.

До сходження першої зірки заборонено їсти, крім дітей і хворих.

Всі страви на столі слід скуштувати, а прибирати страви до настання Різдва категорично не можна. Це вважалося поганою прикметою.

Також перед Різдвом небажано ходити в лазню і митися взагалі. З історичного погляду таку заборону можна пояснити тим, що процес займав багато часу (наколоти дров, розтопити баню і нагріти її), а господарі були зайняті приготуваннями.

Але є і більш духовне пояснення. Вважається, що вода допомагає людині змити з себе гріхи. А в Різдво християни хотіли впоратися з очищенням самостійно, силою свого духу, без сторонньої допомоги.

Саме з чистотою духу пов’язані й інші заборони в цей день. У Різдво не можна лихословити і сваритися. Не можна відмовляти людині в допомозі та милосерді.

Як і в більшість православних свят забороняється шити, прати, прибирати, працювати в хаті, йти на риболовлю чи полювання. Цей день повинен бути присвячений Богові.

Також не можна зустрічати Різдво в старому одязі і прикрашати верхівку ялинки чим-небудь іншим, крім зірки. Вона символізує Віфлеємську зірку.

Незважаючи на поширену думку, ворожити на Різдво також заборонено.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39