Сказали, яка доля чекає на човна-довбанку

15 Січня 2018, 16:31
2375

В серпні 2015 року на  Маневиччині, а саме в урочищі Гострий кут, між селами Старосілля та Копилля, місцеві рибалки виявили унікальну знахідку – стародавній 12-метровий човен-довбанку.

Про долю човна дізналася «Волинська правда».

Знахідка човна-довбанки викликала чималий резонанс. Дослідити походження унікального човна взялися найвідоміші науковці України, а також їх колеги з Литви та Польщі. Колекціонери пропонували за човен 100 тисяч євро.

Директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич розповів, що човен-довбанка все ще знаходиться за межами музею – на зберіганні у приватного підприємця . «У нас нема такого приміщення, де можна його утримувати», – запевнив він. Не вельми підходить для зберігання експонату і приміщення пилорами, де зараз перебуває човен. «Там відкрите приміщення, протяги. Підприємець займається господарською діяльність, там пилюка», – уточнив очільник музею.

Розповів Петро Хомич і про консерваційні роботи, які, за його словами, тимчасово призупинені. «Коли ми здійснювали процес консервації, утворилася тверда плівка. Вона не дає далі проводити консвервацію. Ніякого результату немає. Ми досягнули лише часткового консерваційного процесу. Науковці сказали почекати, нехай човен перезимує, а тоді треба буде очищати цей консервант і робити все по-новому», – заявив він.

Очільник музею додав, що науковці з Київського національно реставраційного центру дали пораду проводити повторну консервацію, аби зберегти човен. «Загроза руйнації є, але ніхто ствердно не може сказати нічого, бо кожна деревина поводить себе по-різному. Різні вчені говорять по-різному», – розповів Петро Хомич.

Існуватимуть ризики і під час транспортування човна.  «Невідомо, як човен себе поведе при транспортуванні. Товщина стінок 7-8 сантиметрів. Він зараз твердий, але всередині  ще вологий. Деревина може рватися. Дуже багато порваних шматків вже є», – зізнався Петро Хомич.

Литовські вчені  провели повне сканування човна і запевнили, що дата його виготовлення – період 1236-1254 років. Однак жодного письмового підтвердження своїм дослідженням литовці так і не надали. Вчені зі Львова запевнили, що довбанка виготовлена у період Київської Русі. До єдиної думки науковці так і не прийшли. Петро Хомич проінформував, що влітку на місці знахідки буде проведено археологічну експедицію, яка повинна дати відповіді на деякі суперечливі запитання.

Дві головні умови для збереження човна – наявність спеціального приміщення та проведення реставраційно-консерваційних робіт. «Місцева влада повідомила, що в цьому році маємо зробити реконструкцію музею. Тобто його добудову, щоб там було місце для човна. Наразі вже виготовлена проектно-кошторисна документація», – резюмував Петро Хомич.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024