Старий Чорторийськ: на державному утриманні у притулку перебувають 37 осіб

19 Січня 2018, 12:00
фото ілюстративне 4537
фото ілюстративне

Відділення стаціонарного догляду для постійного проживання с. Старий Чорторийськ почало функціонувати із 1992 року та мало назву відділення реабілітації на 10 ліжко-місць, у 2000 році перейменовано на стаціонарне відділення постійного проживання одиноких непрацездатних громадян та інвалідів із завантаженістю на 20 ліжко-місць, а у 2010 році перейменовано на стаціонарне відділення постійного проживання в с. Старий Чорторийськ із збільшенням завантаження на 45 ліжко-місць.

До відділення стаціонарного догляду на постійне або тимчасове проживання, повне державне утримання безоплатно приймаються одинокі громадяни похилого віку, інваліди (які досягли 18-річного віку), хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які відповідно до висновку лікарсько-консультаційної комісії закладу охорони здоров’я за станом здоров’я не здатні до самообслуговування, потребують постійного стороннього догляду та допомоги, стаціонарного догляду, соціально-побутових, соціально-медичних та інших соціальних послуг. Про це повідомляють у Терцентрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Маневицької районної державної адміністрації.

За наявності вільних місць до відділення стаціонарного догляду на загальних умовах строком до чотирьох місяців можуть прийматися одинокі громадяни похилого віку, інваліди (які досягли 18-річного віку), хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які тимчасово втратили здатність до самообслуговування, потребують постійного стороннього догляду, соціально-медичного обслуговування.

У відділенні стаціонарного догляду громадяни перебувають на повному державному утриманні, одержують соціальну послугу стаціонарного догляду та відповідно до встановлених норм забезпечуються, зокрема, житлом, одягом, взуттям, постільною білизною, м'яким і твердим інвентарем і столовим посудом, раціональним чотириразовим харчуванням, у тому числі з урахуванням віку і стану здоров'я тощо. Середня вартість харчування одного підопічного на добу за 2017 рік становила 38,06 грн. В раціон харчування входять м’ясо, риба, овочі, фрукти та овочі.

На утримання відділення стаціонарного догляду із загального фонду фінансується 79,2% із потреб, спецфонду – 19%, решта – благодійні внески та кошти від господарської діяльності.

Один день перебування у відділенні стаціонарного догляду приблизно становить 182,32 грн., із них: 144,44 грн. бюджетне фінансування; 39,96 – пенсійні кошти, спецфонду; 2,92 грн. – кошти від господарської діяльності.

Із проживаючих відраховується 75 % розміру призначеної пенсії у спецфонд, а решту 25 % пенсії підопічні отримують на руки.

Нині у відділенні стаціонарного догляду проживають 37 підопічних, а саме: 21 жінка, 17 чоловіків, із них 16 осіб з інвалідністю.

Усім проживаючим створені належні умови та постійно здійснюються заходи щодо покращення їх житлових та побутових умов перебування.

Періодично лікар здійснює огляд усіх підопічних. На території відділення стаціонарного догляду для проживаючих облаштована капличка та бібліотека.

Підопічні відділення стаціонарного догляду проживають у однокімнатних, дво-, три-, чотиримісних палатах.

Штатна чисельність відділення стаціонарного догляду становить 27,75 шт.од. Цілодобово присутні у відділенні сестра медична та дві молодші медичні сестри з догляду за хворими.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024