Гунчик побував з візитом у Колківській ОТГ

14 Лютого 2018, 16:58
2418

Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик здійснив робочий візит до Колківської ОТГ, що на теренах Маневицького р-ну.

Передусім поїздка була здійснена, аби провести черговий виїзний прийом громадян, а також аби за результатами візиту виконавча вертикаль змогла надати практичну допомогу ОТГ, – повідомляють у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.

Про нюанси медичної реформи того дня говорили ще не раз: цю тему піднімали і депутати Колківської ОТГ, переймаючись, аби медична послуга не стала для селян розкішшю, та безпосередньо сімейні лікарі, які вже взялися вивчати пропонований державою механізм роботи. В кожному з випадків голова облдержадміністрації радив не впадати у паніку, а розібратися у ситуації.

– Казав Ващенюк (начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації, – авт.), організовують наради-навчання, то їдучи, беріть із собою не тільки чиновників та посадовців, а безпосередньо лікарів, – наголосив Володимир Гунчик, звертаючись до  голови Маневицької райдержадміністрації Андрія Линдюка.

У лікарні ж – інші поради. Головна – зберегти статус закладу інтенсивного лікування, адже саме такі матимуть більше фінансування. На додаткові кошти маневицькі лікарі особливо розраховують, адже заклад потребує не лише ремонту, але й оновлення обладнання. До кінця року планують облаштувати приймально-діагностичне відділення. А також підсилити потужність відділення гемодіалізу, встановивши додаткову спеціалізовану техніку.

– Потрібно використовувати всі можливості, зокрема й ті кошти, які виділяють на так звану зону спостереження, – наголосив голова облдержадміністрації. – Кажіть конкретно, що потрібно робити й включатимусь, лобіюючи відповідні питання на рівні міністерств. Але вважаю, що позиція вкладати все в обласну лікарню, як є зараз, неправильна. Є ще ж обласні заклади, які потребують негайного втручання. І районні заклади. Кілька років тому Луцька районна лікарня теж була в неприглядному стані, але чітко визначилися з потребами, написали цілу програму й зробили. Тому моя вам порада, пишіть проекти грантові, зробіть проект загальних потреб і будемо говорити предметно. Бо зробити ремонт, коли протікає дах – не вихід.

На підтвердження чіткості намірів та реальності оснащення лікарні голова нагадав: у бюджеті заклади 7,7 млн грн на придбання для Ратнівської ЦРЛ апарату МРТ.

– Ідея відкрити відділення гемодіалізу виникла ще у 2015 році, – розповів головний лікар Маневицької ЦРЛ, депутат обласної ради, Олег Бегаль. – Бо багато людей із хронічною нирковою недостатністю, фактично з непрацюючою ниркою, змушені були лікуватися у Луцьку. А діаліз потрібно проходити раз на два дні. Частину коштів отримали через Державний бюджет, саме з «зони спостереження», а також налагодили співпрацю з приватними структурами через Луцьку міську лікарню, зокрема з «Біолайф». Орієнтовна сума – понад чотири мільйони гривень. Встановили чотири апарати для діалізу. Лікується 16 осіб: 10 із Маневицького р-ну, ще 6 із Любешівського.

Окрім того, головний лікар ЦРЛ закцентував: дороги біля лікарні, зокрема й подвір’я, у поганому стані, відтак просив допомогти із ремонтом. На що Володимир Гунчик наголосив: доручить департаменту інфраструктури та туризму облдержадміністрації вивчити питання й знайти спосіб відремонтувати дороги.

Дорожні питання також цікавили і депутатів Кольківської ОТГ. З активом голова облдержадміністрації зустрівся у приміщенні селищної ради.  Спільно – а працювали з головою також Андрій Линдюк, голова Маневицької райдержадміністрації та голова Колківської ОТГ Олександр Палінкевич – шукали можливостей збільшити кілометраж доріг, які ремонтуватимуть цього року.

Але й власні можливості громади досить непогані. І саме на роботі в цьому напрямку особливо акцентував голова облдержадміністрації. Його позиція зостається незмінною: виконавча вертикаль максимально сприятиме ОТГ, але останні повинні бути активними.

– 60 відсотків ПДФО залишається в громаді! 60 відсотків! – наголосив Володимир Гунчик. – Тому тепер ви, на місці, повинні бути найбільше зацікавленими, аби люди працювати офіційно оформленими, аби були відрахування до бюджету. Скільки був бюджет усіх сільських рад, які увійшли в громаду? 7 мільйонів. А тепер? Понад 70 мільйонів!

Після фінансових розрахунків – питання особливо болючі. Зокрема, про бурштин, покладами якого багата Маневиччина. І тема єдина: що буде з лісом, якщо налагодиться масове промислове видобування?

– Рано чи пізно, але видобувати стануть, – відповів керівник найвищої виконавчої гілки влади в області. – Але законно! Те, що сьогодні розказують – фікція. Бо як видобути, коли всюди ліс? Так, треба ліс вирізати. Далі видобути і рекультивувати. Є тут лісівники? Є. Скільки треба часу, аби ліс виріс? Отож – 80 років! Що робитимуть люди Маневицького району без лісу? Це не Горохівщина, де й чорноземи і ввіткни палку – вродить! Судилася з нами польська компанія. І що? Так у договорі зазначено: кошти від видобутку – у Польщу. Але людям цього ніхто не розказує. Натомість подають тему комунального підприємства. Думати треба про людей, про природні багатства і про Волинь перш ніж робити серйозні кроки!

Коментарі
15 Лютого 2018, 17:37
За Палінкевича БУВ КРАЩОЇ ДУМКИ
15 Лютого 2018, 17:38
Будьте ви прокляті !
15 Лютого 2018, 17:43
Ви думаєте про людей? ВИРОДКИ! Скільки виїхало , скільки , ще планують? Скільки підприємців припинили діяльнісь? Як животіють пенсіонери? Яке майбутнє наших дітей? Всі ваші покоління вже прокляті !
15 Лютого 2018, 18:33
Палінкевич протеже БПП. і Ви ще вірите в чесні вибори?
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024