У Маневичах обговорили ситуацію з твердими побутовими відходами

25 Березня 2018, 18:30
3096

На апаратній нараді у Маневицькій РДА обговорили проблеми поводження з твердими побутовими відходами на Маневиччині.

У Маневицькій райдержадміністрації відбулася нарада голови райдержадміністрації з органами виконавчої влади. 

Участь в засіданні взяли голова РДА Андрій Линдюк, голова районної ради Анатолій Мельник, перший заступник голови райдержадміністрації Андрій Бурак, голови сільських та селищних рад, голови ОТГ.

Про стан справ у сфері поводження з твердими побутовими відходами на території сільських, селищних рад на нараді у Маневицькій РДА присутніх інформував головний спеціаліст – державний інспектор охорони навколишнього природного середовища Володимир Ольховик.

«Найбільш поширена схема, якою користуються на даний момент у сортуванні сміття є контейнери: полімери, скло, папір. З 1 січня 2018 року запрацювали зміни до Закону «Про відходи», які передбачають: сортування сміття та заборону на поховання неперероблених побутових відходів. 

Таке сортування вже здійснюється у Маневичах, Старому Чорторийську, Прилісному, Довжиці та Колках. Для того, щоб встановити контейнери, потрібно укласти договір із комунальними службами.

Також, щоб не засмічувати лісові масиви, як це зробили у селах Костюхнівка, Оконськ, Цміни, Лісово, потрібно провести роз’яснювальну роботу з населенням щодо місця розташування сміттєзвалищ», - зауважив доповідач. 

Начальник управління регіонального розвитку райдержадміністрації Олександр Турик, продовжив тему сортування сміття, інформуючи про хід виконання сільськими, селищними радами ЗУ «Про відходи».

Він зазначив, що перш за все, необхідно усім головам сільських, селищних рад познайомитися із Законом України «Про відходи», для більшого розуміння того, що вони повинні робити. А також проінформувати про те, куди і як утилізується сміття.

Поділився досвідом встановлення майданчику для сміття Довжицький сільський голова Олександр Халик, який детально розповів про організацію роздільного збору твердих побутових відходів на території Довжицької сільської ради.

«Ідею подав депутат районної ради Ігор Дерлюк (голова фракції БПП). На цю потребу з сільського бюджету виділили 20 тис. грн.,  а також написали проект на конкурс місцевих ініціатив та отримали у ньому перемогу, залучивши при цьому додаткових ще 19 тис. грн. Ми вже підписали договір з підприємцем, який забезпечить вивіз сортованого сміття і навіть буде платити, хай і незначні, але кошти в сільський бюджет», - розповів очільник Довжицької громади.

За результатами розгляду питання щодо організації роздільного збору твердих побутових відходів голова райдержадміністрації Андрій Линдюк дав доручення начальнику управління регіонального розвитку РДА Олександру Турику визначити оптимальні варіанти для розташування майданчиків щодо збору сміття, надати пропозиції стосовно співфінансування (50/50) по кожній сільській, селищній раді.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024