Волинська смакота: Маневиччина лідирує у заготівлі березового соку

06 Квітня 2018, 17:00
2848

Волинські лісівники заготовляють та переробляють березовий сік, однак жителям забороняють робити це самовільно.

Зараз переробкою займаються шість консервних цехів, - повідомляє прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Цього року заготовлять близько 600 тонн соку. 145 тонн перероблять в цехах, решту продадуть сирцем. 

Найбільше соку заготують консервні цехи ДП «Цуманське ЛГ» – 120 тонн, ДП «Маневицьке ЛГ» – 100 тонн, ДП «Колківське ЛГ» – 85 тонн та ДП «Ківерцівське ЛГ» – 70 тонн. 

А найбільше перероблять колківські та любешівагролісівські цеховики – по 65 і 30 тонн кожний.

Лісівники зазначають, що літр соку-сирцю можна купити у заготівельників в середньому по 2 гривень.

Додають, що виробляють сік з настоєм шипшини, звіробою, квітів липи, сушених груш та багато інших.

«Березовий сік волинських підприємств відомий і за межами України – Польщі, Чехії, Ізраїлі, Канаді. 

В Польщі наш сік, крім торгівлі, продається також і в аптечній мережі», - зазначає головний спеціаліст відділу лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Ірина Романюк.

Лісова охорона застерігає, що самовільно заготовляти сік заборонено. Штраф за одне підсочене дерево – від 450 гривень.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024