9 квітня: Другий день Великодня, або «обливальний» понеділок

09 Квітня 2018, 09:40
3359

Доброго ранку, читачі! 

Прокидайтеся в доброму гуморі й налаштовуйте себе на вдалий початок нового тижня, тим більше, що сьогодні продовжуємо святкувати Великдень!

Насолоджуйтеся улюбленою кавою вранці й примножуйте добро навколо себе. Гарного дня!

9 квітня у різних місцевостях другий після Великодня день, тобто понеділок, називався по-різному: поливаний, водяний, «обливальний» або волочильний понеділок. Ці народні обряди поділялися на два окремих дійства, які відбувалися незалежно один від одного.

Обливати когось або самого себе водою на Великодньому тижні — це стародавні звичай, що пов'язаний з весняним очищенням водою. В Україні в понеділок хлопці обливають дівчат водою – “очищаються”. Вважалося, коли хлопці хоча б одну дівчину не облили водою, то це для дівчини було б ганьбою.

Зазвичай хлопці заходили в будинок, де була дівчина і просили батьків, щоб дівчина вийшла на вулицю. Батьки раділи, що їхній будинок не обходять поливальники, адже це означало, що є надія на весілля.

У деяких місцевостях дівчата відкуповувалися від хлопців писанками, щоб ті не обливали водою. На Західній Україні звичай обливати дівчат водою  у Великодній понеділок зберігся досі.

У Великодній понеділок люди ходили в гості один до одного христосувались і обмінювалися писанками. Хрещеники ходили в гості до хрещених батьків, а онуки – до бабусь, несучи їм гостинці – пироги і крашанки. Діти – «христосувальники», або «волочільники», зібравшись у компанію, «несли калача» до родичів і сусідів.

День ангела святкують:  Єфрем, Іван, Кіндрат, Макар, Мотрона, Олександр, Павло.

Район.Маневичі вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих:  Православна церква вшановує пам'ять мучениці Матрони Солунської; мучеників Мануїла і Феодосія; преподобного Іоана, прозорливого, Єгипетського. Світлий тиждень. Другий день Великодня.

Погода:  Сьогодні очікується +13..+21 °C, без опадів, помірний вітер. Завтра: +12..+22 °C, без опадів, слабкий вітер.

Народний прогноз погоди:  9 квітня вшановується пам'ять мучениці Матрони Солунської. У народі святу називають Матрона Настовниця, тому що у цей час бувають ранкові заморозки - сніг від них замерзає, і люди ходять як по «насту».

З теплих країв продовжують повертатись птахи: вівсянки, плюгавки, чибіси. Якщо чибіс летить низько - до тривалої сухої погоди; якщо він кричить звечора - до ясної погоди. Якщо весняний лід тоне чи залишається на березі, то літо буде холодним.

Якщо ви бажаєте привітати рідних вашому серцю людей зі святом, надсилайте нам свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу [email protected] і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024