На Волині створять схеми, де позначатимуть місцезнаходження усіх пилорам

09 Квітня 2018, 12:15
2184

У Волинській області хочуть створити схеми, де позначать місцезнаходження усіх пилорам.

Про діяльність державних лісогосподарських підприємств обласного управління лісового та мисливського господарства, проблемні питання та шляхи їх вирішення, здійснення контролю за експортом деревини на відеоселекторній нараді в облдержадміністрації з головами районних державних адміністрацій доповідали Олександр Кватирко, начальник ВОУМЛГ, Сергій Козак, т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції в області, та Тетяна Кравець, т.в.о. начальника Волинської митниці ДФС в області. 

Основний акцент головний лісівник області робив на трьох проблемах лісової галузі: незаконних рубках, всихання лісів та незаконній діяльності бурштинокопачів. Заборона експорту лісу за кордон дав стимул розвитку власних переробних підприємств, на що затрачались кошти лісової галузі. Також серед головних проблем лісівників – електронний облік деревини, адже вирубку лісу здійснюють не лише державні лісові господарства, а й 16 недержавних лісокористувачів. Тому головний лісівник області запрпопонував запровадити електронний контроль вирубки недержавними підприємствами. Наразі в області створено близько 20 оперативних загонів, які реагують на порушення та виїжджають на місця.

«Рубати незаконно не стали більше. Стали менше приховувати такі факти», – заявив Олександр Кватирко і уточнив, що в правоохоронні органи передано понад 50 справ щодо незаконних вирубок лісів.

Тимчасово виконувач обов’язків начальника ГУНП у Волинській області Сергій Козак зазначив, що у 2017 році відкрили 203 кримінальні провадження за незаконну вирубку лісу, у 83 випадках прийняли рішення: 4 провадження відправлені до суду, а 79 проваджень закрили. Найбільше «лісових» порушень зафіксовано у Ківерцівському районі. «Зачепив» поліцейський і діяльність незареєстрованих пилорам: зараз поліція співпрацює з сільськими радами над розробкою схеми їх розміщення. Загалом же проведено перевірку 348 деревообробних підприємств, в яких кричущих фактів порушень не виявлено.

Про те, що за два останні роки митницею посилено заходи контролю за експортом лісоматеріалів, розповіла Тетяна Кравець, т.в.о. начальника Волинської митниці ДФС в області. За минулий рік митницею проведено 848 митних оглядів лісоматеріалів за дорученням правоохоронних органів, жодних фактів порушень виявлено не було. З початку цього року вже проведено 118 таких оглядів. На це голова ОДА запропонував фіскалам спільно з поліцією створити робочі групи, яка буде контролювати, аби на експорт під виглядом дров не вивозили ділову деревину.

Згадав Олександр Савченко, голова ВолинськоїОДА, і про таку нагальну проблему, як руйнування доріг ваговими автомобілями, що є актуальним і для Шацького району. Зараз на Волині є три вагові комплекси, тому їх треба якнайбільше застосовувати в дії.

«Треба змусити відповідати власників таких авто за ремонт доріг. Завдання службам - зробити моніторинг, скільки великовагових авто зареєстровано в області та кому вони належать», - зазначив губернатор.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39