Медіа експерти розкритикувати сюжет «плюсів» про обшуки прокуроратури у Прислісному

12 Квітня 2018, 14:35
2312
«1+1» захищає інтереси «укропівців», прикриваючись волинською громадою. Про це йдеться на сайті Mediasapiens.

Загальнонаціональний телеканал «1+1» доволі часто розповідає про життя волинського комунального підприємства «Волиньприродресурс» (раздватри), заснованого, аби освоювати корисні копалини регіону. 

Можливо, це тому, що в «ТСН» переймається життям місцевих громад, можливо, тому що створили та керують «Природресурсом» люди, пов’язані з «Укропом», а за його дозволи буцімто заплатив Ігор Коломойський

Є й третій варіант — компанія часто потрапляє в халепи і має справу із правоохоронними органами, а журналісти рятують її імідж. 

Рік тому, наприклад, ГПУ розслідувала буцімто незаконне отримання підприємством спецдозволів, у Волинській облраді навіть проводили обшуки. Ця справа, щоправда, нічим не завершилася, адже, як повідомляє Центр протидії корупції, ГПУ прострочила дату звернення до суду. 30 березня вже цього року на «1+1» взялися розповідати про нову історію за участі «Волиньприродресурсу» та правоохоронців. Цього разу через призму «тиску» силовиків на Прилісненську громаду.

«Бурштиновий скандал на Волині. Прокуратура без рішення суду вилучила документи в одної із місцевих громад лиш через те, що та хотіла співпрацювати з комунальним підприємством. Останні мали провести геологічну розвідку на 8 гектарах і визначити, які поклади корисних копалин є там», — повідомила 30 березня ведуча Лідія Таран.

Далі про тиск на себе детальніше розповідають представники Прилісненської громади, акцентують також на незаконності дій прокурорів та, навпаки, законності — «Волиньприродресурсу». 

«Комунальне підприємство заснували торік за рішенням обласної ради. Воно мало вирішити проблему нелегального видобутку бурштину та корисних копалин на Волині. Облрада місяцями збирала документи та дозволи, дотримувалася кожної букви закону», — заявляє, очевидно, експерт із «букв закону», кореспондент Олександр Романюк. 

Як ми вже згадували вище, зокрема, Центр протидії корупції та програма «Наші гроші» мають із цього приводу іншу думку. Два місяці тому ЗМІ розповідали про те, як Генпрокуратура фактично узаконила нелегальні ліцензії «Природресурсу», прострочивши дату звернення до суду. Справу про видані без аукціону спецдозволи порушили в ГПУ рік тому.

Суперечливі факти в сюжеті стосуються й дій Прилісненської громади. «Прокуратура написала громаді листа, де вимагала дістати усі копії документів і про рішення, і про те, яку саме ділянку мали дослідити. Громада копії надала. А вже через два дні прокурори прийшли без рішення суду вилучати документи», — розповідає кореспондент. Можливо, це й правда, але в офіційній відповіді від 28 березня громада вказувала прокуратурі, що «надто стислі строки не можуть бути витримані», і лист правоохоронців буде розглянутий у строки «звичайного запиту на інформацію». Силовики прийшли з обшуком не через два дні, а вже 29 березня. Тож чи встигла громада надати копії документів — запитання.

Проте найбільше запитання викликає інше — а навіщо правоохоронці приходили вилучати документи? У трихвилинному сюжеті «Плюсів» жодного разу не згадують причин дій прокуратури, крім «лиш через те, що та хотіла співпрацювати з комунальним підприємством», «проблеми у громадськості почалися через співпрацю з “Волиньприродресурсом”». 

Насправді проблема полягає в тому, що «Волиньприродресурс», яку Прилісненська громада попросила провести георозвідку, буцімто не має дозволу на таку діяльність. Хоча місцеві чиновники це заперечують.

У результаті весь сюжет «1+1» виходить просто позбавленим сенсу, адже замість обговорювати фактичні закиди прокуратури (має «Природресурс» дозволи чи ні), журналісти й чиновники розповідають про деталі обміну документами, реєстрацію самої «Волині» та докази тиску, на кшталт цього: 

«У Волинській області інші громади уже передали більше 200 гектарів приватним, а не комунальним компаніям. Втім, до них прокурори чомусь не навідувалися». До чого тут передача землі й приватні компанії, якщо йдеться про факт наявності дозволу в конкретного підприємства?

Якщо в «1+1» хочуть нарешті довести глядачам законність існування та дій регіональної компанії, то, мабуть, варто почати говорити про факти й документи.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024