Маневиччина: у школах проводили евакуацію, гасили умовну пожежу та рятували дітей

13 Квітня 2018, 13:00
3057

Під час навчання з'ясувалося, що дії працівників шкіл не злагодженні й при надзвичайній ситуації можуть призвести до людських втрат.

Реалії життя такі - щорічно в пожежах гине значна кількість дорослих осіб і дітей. В порівнянні ця картина в Україні виглядає так: у 2016 році загинуло 1872 людини (з них 57 дітей), травмовано 1351 (з них 121 дитина); у 2017 році загинуло 1819 людей (з них 65 дітей), травмовано 1474 (з них 144 дитини).

Особливо жахливими є ситуації, коли вогонь спалахує в місцях масового скупчення людей. І лише після десятків смертей, констатуємо той факт, що загибелі людей можна було б запобігти, аби відповідальні особи знали, як діяти в надзвичайній ситуації.     

Саме з метою – запобігти, врятувати, попередити, головою РДА Андрієм Линдюком було створено робочу групу з представників сектору з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи апарату райдержадміністрації, Маневицького районного відділу управління ДСНС України в області, відділу освіти райдержадміністрації, яка сьогодні провела вибіркове практичне відпрацювання порядку дій з проведення евакуації учнів та працюючого персоналу під час можливої пожежі в Великояблуньківській ЗОШ, НВК «Маневицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2-гімназія ім.А.П.Бринського» ЗОШ І-ІІІ ступенів, загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 імені Героя України Андрія Снітка смт Маневичі.



Очолив цю групу сам голова райдержадміністрації, бо вирішив на власні очі побачити, чи вдасться врятувати дітей і майно у екстреній ситуації. І, як виявилося, становище плачевне.

Незважаючи на те, що у кожному навчальному закладі є план евакуації, запасні виходи, вогнегасники, безліч інструкцій та  проводяться щорічні навчання по цивільній обороні, на практиці –  повне фіаско. Керівники абсолютно не знають чіткого алгоритму дій. Не розподілили обов’язки. В кращому випадку, вручну намагалися направляти дітей до евакуаційних виходів.

Діти, крім Великояблуньківської школи, не розрізняють сигнал дзвінка. І якщо в сільській школі вдалося б врятувати усіх дітей (але не персонал і майно), то у школах Маневич не було б і того. Жоден керівник не викликав пожежників, не застосовували вогнегасників, не всі класні керівники дорахувались своїх учнів, діти виходили без верхнього одягу і портфелів, частина дітей бігла в їдальню, а ті, що вийшли на вулицю, не знали, де вони мають розміститись.

Скрізь панував повний хаос. В загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 імені Героя України Андрія Снітка смт Маневичі завгосп не відчинив жоден запасний вихід і навіть другу половину дверей. Через що виникла давка при виході, частина дітей взагалі лишалася в класах. Однозначно, що батьки б не пробачили ні педагогам, ні владі таку халатність.

Тому після тренувального навчання, голова РДА Андрій Линдюк провів термінову нараду щодо моніторингу стану справ готовності навчальних закладів до надзвичайної ситуації. І дав окремі доручення членам комісії.


Зокрема, до 1 травня 2018 року розробити чіткі інструкції у розрізі персоналу шкіл щодо конкретних дій під час евакуації дітей та продовжити практику таких тренувальних навчань. Адже практика набагато дієвіша, ніж теорія. Також Андрій Олександрович дав вказівку усім учасникам наради провести відпрацювання порядку дій з евакуації людей з об’єктів масового скупчення людей (заклади дошкілля, лікувальні та  громадського харчування).

Підсумки роботи щодо недопущення випадків загибелі та травмування людей під час пожеж буде проведено в травні і проінформовано громадськість.







1



 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024