Маневиччину відвідав голова Волинської ОДА

25 Квітня 2018, 15:40
4366

25 квітня в Маневицькому районі вперше з робочим візитом побував голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко.

Про це повідомляє прес-служба Маневицької РДА.

Супроводжували його в цій поїздці начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Дмитро Новохатський, голова райдержадміністрації Андрій Линдюк та голова районної ради Анатолій Мельник. Спільно «Волиньторф» також відвідала народний депутат Ірина Констанкевич.

На початку зустрічі делегація  оглянула розроблені землі під видобуток торфу поблизу села Довжиця, а це 160 га. Директор Маневицького ДП «Волиньторф» Іван Киричик зауважив, що цих площ недостатньо, щоб завод міг працювати на повну силу. Потужність державного підприємства значно більша. Треба видобувати принаймні 60 тис тонн торфу, адже на 1 тонну торфобрикету потрібно  2 тонни сировини. Для таких об’ємів необхідно хоча б 100 га, тож існуючі нині площі використовують фактично вдвічі інтенсивніше від передбаченого. Таким чином, земля швидше виснажується. Повідомив, що кожного року треба додатково вводити 10-20 га нових площ, однак вже 6 років «Волиньторф» не отримує нових земель.


Голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко сказав, що не бачить проблеми у виділенні додаткових земель, але лише при умові прозорості роботи підприємства, забезпечення його розвитку, створення комфортних робочих місць та вироблення якісної продукції.

Олександр Ілліч  побував на полях видобутку торфу та познайомився із виробничим процесом на Маневицькому торфозаводі. На зустрічі з колективом «Волиньторфу» в селі Прилісне губернатор завірив, що зацікавлений в роботі державного підприємства, прибув для того, щоб вивчити проблематичні питання і знайти шляхи їх вирішення:

- Мене цікавить, аби всі суб’єкти господарювання, які ви забезпечуєте, були задоволені якістю. Маю не зовсім позитивну інформацію про роботу підприємства, тому треба все обговорити та перевірити й далі працювати над пошуком шляхів виходу із ситуації. Мені важливо, аби не замерзав школяр і дитинка в дитячому садку, щоб туди йшов якісний продукт. В основі всього стоїть маленька людина, а потім вже все інше.

Працівники заводу ставили різні запитання, але основну проблему, яка заважає розвиватись галузі в районі, вбачають,  як і їх керівництво, в недостатній кількості земельних площ під видобуток торфу. На що Олександр Ілліч зауважив, що прозорість і якість – шлях до розвитку заводу та вирішення всіх проблем. Запевнив, що буде створена  робоча група, до якої ввійдуть і висококваліфіковані юристи, і працівники «Волиньторфу». Запропонував скористатись можливістю присутності на зустрічі народного депутата Ірини Констанкевич, яка б зініціювала та домоглася змін, які усунуть законодавчі прогалини. 


Ірина Констанкевич подякувала голові ОДА Олександру Савченку, що приїхав і почув проблеми людей. Адже саме обговорення дають бачення шляхів виходу із ситуації. Пообіцяла вивчити дане питання на законодавчому рівні.

Олександр Ілліч подякував колективу підприємства за те, що переживають за підприємство,  працюють в Україні, а не їдуть за кордон. З розумінням поставився до того, що усі хочуть бути впевненими в завтрашньому дні, мати стабільну заробітну плату та комфортне робоче місце. Переконаний, що треба вкладати кошти і в покращення умов праці на підприємстві, а  цього губернатор не побачив. На його думку,  державні підприємства не є збитковими, але багато що залежить від професійності і порядності керівництва.

Олександр Савченко відвідав ДП «Маневицьке лісове господарство», де очільнику ОДА провели екскурсію. Посадовець оглянув потужності виробницва,  низку цехів із переробки деревини, консервні цехи,  цех із виготовлення хвойного екстракту. Також директор держпідприємства Володимир Радіон продемонстрував і нещодавно відновлені теплиці, де вирощують троянди, матеріал для посадки, овочі для потреб їдальні. Цьогоріч на території господарства заклали плантації малини та лохини, ягоди яких відправлятимуть на власний консервний цех та перероблятимуть.

Олександр Савченко після візиту на підприємство підсумував:

- Кошти вкладають, це видно, будівлі ремонтують,  побутові кімнати і всі умови для людей створені, гроші не просто виводять із метою придбання чогось космічного, а реальні цілі – реальні результати. Натомість створюють нормальні умови для роботи і, напевно, ми вже починаємо знаходити відповіді на закиди, що все «пиляють», все пропало, нічого нема – лісів не буде і нічого не буде. Я особисто впевнився, що колоди, які лежать на території підприємства, пошкоджені короїдом, бо там є характерні сині прожилки. Тому я визнаю, що був не правий, коли докоряв митникам, що вони не відрізняють дрова від ділової деревини.

А за керівника ДП «Маневицьке лісове господарство» Володимира Радіона голова Волинської ОДА Олександр Савченко сказав: «Директор не просто на своєму місці, таких керівників дуже мало трапляється на українській землі, а не тільки на волинській».

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024