Як у Маневичах відзначали День пам’яті та примирення

10 Травня 2018, 12:18
2146

Маневиччина, як і вся Україна та країни Європи, 8 травня відзначила День пам'яті та примирення.

Про це повідомляє прес-служба Маневицької РДА.

У цей день у 1945 році Німеччина оголосила про свою капітуляцію у Другій світовій війні.

Законом України “Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років” в Україні встановлено День пам’яті та примирення 8 травня. Таким чином, Україна розпочала три роки тому нову традицію святкування 8 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

В селищі Маневичі районний мітинг-реквієм відбувся на священному місці – біля Братської могили, в якій знайшли свій вічний спокій 498 полеглих за мир в роки Другої світової війни  воїнів-солдатів і мирних жителів.

Вшанувати пам'ять полеглих, померлих та сказати слова вдячності і виразити свою шану зібралися духовенство району, трудові колективи, молодь, школярі, представники різних громадських організацій. Найшанованішими гостями на відзначенні, звичайно, були ветерани Другої світової війни і ветерани АТО.

Всечесні отці УПЦ та УПЦ КП звершили панахиду за загиблими земляками, у спільній молитві об’єдналась і вся громадськість.

Державним Гімном України розпочався урочистий захід. Це найбільш щемлива мить – коли усі ветерани встали з лавок та з гордо піднятими головами слухали виконання музичного державного символу.

  Звучали слова ведучої:

- Ми ніколи не забудемо вашого подвигу, дорогі ветерани. Ви ціною власного здоров’я і життя боронили українську землю від фашистської навали. І коли здобули перемогу, то щиро вірили – назавжди! 

Зі словами синівської вдячності звернувся до живих свідків тогочасних страшних часів війни голова Маневицької районної державної адміністрації Андрій Линдюк:

- Українці зробили надзвичайно вагомий внесок у перемогу над нацизмом, ставши однією з націй-переможниць. Мільйони українців зі зброєю в руках боролися з нацизмом упродовж усієї війни. Від самого початку Другої світової війни Україна була у центрі збройного протистояння в Європі.

Гіркі спогади про ті роки не полишають український народ і дбайливо передаються з покоління у покоління. Символічним, є те, що саме на цьому місці проходить відзначення пам’ятної дати.

Бо донедавна ще мало хто з маневичан знав, що тут розташований не просто пам’ятний знак, а  тут поховано 498 бійців, які навесні 1944 року приймали участь у вирішальних  боях під Ковелем, ті, хто віддав своє життя за найрідніший для вас з нами куточок на землі -  за визволення Волинської області.

На жаль, сьогодні знову наші земляки гинуть, звільняючи від ворога  українські землі. 17 хлопців з Маневицького району віддали найцінніше – своє життя за Батьківщину. Отож, вічний спокій загиблим, шана і вдячність живим! Слава Україні!

Своїми спогадами поділився ветеран Другої світової війни Микола Масюк, який знає про роки війни не з розповідей, а з власного досвіду, отож, перегорнув цю страшну сторінку власного життя.

Боєць, воїн сьогодення, учасник антитерористичної операції на сході України Роман Лановий подякував сивочолим ветеранам за зразковий приклад виконання військового обов’язку для майбутніх поколінь.

Від молоді району з вдячними словами звернулися представниці національної скаутської організації України, Колківського осередку.

У скорботній хвилині мовчання схилили учасники мітингу свої голови. І щоб знову-і-знову засвідчити свою шану залиблим героям -  учасники пам’ятного заходу поклали живі квіти на могилу з півтисячею полеглих. 








 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39