«Наше завдання – продовжувати започатковані раніше хороші справи і постійно рухатися вперед, відповідати вимогам часу та очікуванням жителів району», – Ігор Дерлюк

10 Листопада 2017, 14:30
Під час проведення районного фестивалю народної творчості «Піснеспіви Маневиччини» 2684
Під час проведення районного фестивалю народної творчості «Піснеспіви Маневиччини»

Хоч і не всі підтримували його кандидатуру, хоч і казали, що немає досвіду, проте він довів, що якщо маєш ціль – головне іти до неї та не озиратися.  Коли йому запропонували піти на цю посаду, то вагання не давали спати, але слова «хто, як не молодь, має щось змінювати» переконали у правильності рішення. Прийшовши на посаду начальника відділу культури і туризму Маневицької райдержадміністрації, було боязко приступати до роботи такої величини, проте тепер він може відповісти ледь не на всі питаня, що стосуються його району. У переддень професійного свята Район.Маневичі поспілкувався із начальником відділу культури Маневицької РДА Ігорем Дерлюком.

– Які основні свята та заходи відбуваються на теренах Маневицького району?

Обов’язково ми проводимо культурно-мистецькі заходи до всіх державних свят, ювілейних та пам’ятних дат. Думаю, що жителі району це неодноразово бачили. Так само і до професійних свят, по наших населених пунктах проводяться Дні села. Дуже багато сіл цього року відвідали колективи районного Будинку культури. Я собі поставив за ціль, що якщо керівники клубних установ запрошують нас на свято, то ми повністю беремо на себе транспортні витрати та інше, тобто колектив просто приїжджає та робить свято в селі. Завжди ми відкриваємо Новорічні свята, проводимо районний фестиваль колядок та щедрівок, традиційний благодійний марафон за участю хорів релігійних громад, фестиваль «Піснеспіви Маневиччини». Проводили й фестиваль для осіб з обмеженими можливостями «Радість, творчість – душа». У приміщенні центральної бібліотеки завжди проводимо заходи до роковин Чорнобильської катастрофи, до дня виводу військ з Афганістану та  багато інших культурно-мистецьких та інформаційно-просвітницьких заходів.

– Які свята стали новими для маневичан?

Минулого року ми успішно започаткували та  провели на високому рівні перший районний фольклорний фестиваль «Поліський водограй» у селі Троянівка. Сільська рада повністю підготувала сцену, площу, основне фінансове забезпечення при підготовці лягло на їхні «плечі». Від нас була методична допомога та невеличка фінансова. Проте ми вирішили, що цей фестиваль проходитиме раз в два роки, аби він «не приїдався». Маємо в планах зробити його обласним, а надалі вивести і на міжнародний рівень. Наступного року хочемо започаткувати фестиваль-конкурс дитячо-юнацької творчості. Його плануємо створити, бо наші вихованці брали участь у міжнародних конкурсах, що відбувалися на Львівщині, та привозили звідти гран-прі. Тому й вирішили, що якщо це може робити Львівська область на районному рівні, то чому того не спробувавти в нас?

– З якими містами України та країнами у вас налагоджені зв’язки?

Перша наша поїздка за кордон, коли я став начальником, була до партнерського міста Зґеж (Польща). Контакти з представниками цього міста налагодили раніше, тому, коли нас запросили на святкування Закінчення літа, ми приїхали. Уже пізніше перший заступник голови райдержадміністрації Андрій Бурак та я налагодили контакти з містом Іваново (Білорусь). На День Незалежності до нас приїжджали колективи з Кам’янця (Білорусь) та з міста Купишкіс (Литва). Також ми співпрацюємо практично з  усіма містами Волинської області, а зараз налагоджуємо зв’язки із містом Сокаль, що на Львівщині. На останній міжнародний конкурс вони запрошували заслуженого діяча мистецтв України, маневичанина Олександра Синютіна бути в складі журі.

– У яких конкурсах наші колективи виборювали першість?

З останніх це Міжнародний конкурс «Сокальські візерунки», де вихованка дитячої зразкової театр-студії «Троянда С» Катерина Іващик виборола гран-прі, Станіслав Мельник отримав друге місце на цьому ж конкурсі, танцювальний колектив «Зернятко» отримав друге місце у своїй категорії. А взагалі переможців у нас дуже багато. На Міжнародному конкурсі юних бандуристів «Волинський кобзарик» Віка Фурманчук та Діана Чайка вибороли треті місця у своїй віковій категорії.  

– Скажіть, чи належним чином фінансується галузь культури  району?

Основне фінансування на участь в конкурсах, фестивалях, поїздки за кордон, підтримка місцевих авторів тощо відбувається через «Програму розвитку культури, мистецтва, охорони культурної спадщини у Маневицькому районі на 2016-2018 роки». Добре, що органи місцевого самоврядування приділяють велику увагу ремонтам, матеріальній допомозі, технічному стану сільських клубів. Ось за останні два роки Колківська селищна рада виділила  кошти на ремонт БК: зробили воду, внутрішній туалет, осучаснили  приміщення для дитячої бібліотеки, виділили 17 тисяч гривень на встановлення водозливів та 37 тисяч гривень для придбання музичних інструментів для дитячої музичної школи. Також ми оновили районну бібліотеку: замінили бруківку, вікна, зробили відмостку, поремонтували фундамент, повісили водозливи, промили систему опалювання. Плануємо купити автобус для РБК та провести його капітальний ремонт. Разом із головою  організації «Довіра» Наталією Шишолік створили Арт-кафе на першому поверсі районної бібліотеки. Розроблений проект на ремонт даху Маневицької дитячої музичної школи, добудова музею для човна-довбанки та інше.

– Яка зараз ситуація із сільськими клубами Маневицького району?

Сьогодні по всьому районі маємо 58 клубних установ. Не у всіх селах вони є. Деякі з них через аварійний стан були закриті, наприклад, у Градді та Хряську. В цьому році ми проводимо капітальні ремонти в клубах сіл Градиськ та Лісове, будинку культури с. Красноволя. Зробили капітальний ремонт у Будинку культури села Майдан Липненський та звичайні у БК Колок та Старого Чорторийська. Проте є села, в яких раніше збудували великі просторі заклади культури, але, на жаль, через недостатнє фінансування вони перебувають не в найкращому стані, а на їх ремонти  потрібно десятки  мільйонів гривень.

– Яке завдання Ви поставили перед собою, як перед начальником відділу культури, на майбутнє?

Перш за все працювати так, щоб галузь культури району мала розвиток, змогу обмінюватись досвідом з колективами України та поза її межами. Одним із основних завдань для мене є кадрова політика. Сьогодні, можливо, через недостатню оплату праці дуже мало нових молодих талановитих людей «заходить» на роботу в культуру. По селах ця проблема взагалі катастрофічна. Така ж ситуація і з викладачами музичних шкіл – маємо дуже багато бажаючих навчатися музиці, та не маємо стільки викладачів. Вважаю, що потрібно не втратити той потенціал, який має наш район сьогодні. Ще минулого року на обласні фестивалі ми почали відправляти сільські колективи. Так, можливо, вони не мають такого рівня як районні колективи, але це великий стимул для їхнього подальшого розвитку. До речі, ми перший в області район, який створив свою сторінку у Фейсбуці. Також ми виділили кошти на зйомку кліпів для тріо «Троянда» та зразкової театр-студії «Троянда-С». Останні два роки почали активно підтримувати місцевих  авторів. Минулого року виділили кошти на видання книг Марії Волинської, Любові Боричевської, Анатолія Снітка, а в планах –  для Валентини Лисюк.  На 10 000 гривень хочемо придбати екземпляри книги «Спротив»  заслуженого працівника культури України колківчанина Петра Мосійчука. Потрібно ще багато працювати над покращенням матеріально-технічної бази закладів культури. Створення об’єднаних територіальних громад теж сьогодні ставить певні виклики перед галуззю культури. І наше завдання – продовжувати започатковані раніше хороші справи і постійно рухатися вперед, відповідати вимогам часу та очікуванням жителів району. 

– Розкажіть про найграндіозніший культурний проект району.

Щоб підкреслити співпрацю із Білоруссю,  ми написали спільний проект про створення музею-скансену в Маневичах. Тобто це  буде міні-поліське село, де стоятимуть дві-три старовинних хатини, клуня, стодола, криниця... Одна хата з Маневицького району має поїхати в Білорусь, ну й, відповідно, навпаки. Якщо все піде добре, то його локація буде в парку біля стадіону. Над цим проектом найбільше працювала начальник відділу економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва РДА Надія Савчук. Ну і, звичайно, вже згадана мною, реконструкція краєзнавчого музею, яка дозволить зберегти та надалі вивчати нашу унікальну пам’ятку підводної археології – деревяний човен-довбанку. .Хоча вважаю, що все, що ми запланували зробити для розвитку культури району є грандіозним.

– Дякую за розмову.

Коментарі
21 Грудня 2017, 14:06
оце так заслуга дармоїда - зробити сторінку у Фейсбук!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39