Як відбувалась міжнародна співпраця Колківського вищого професійного училища з освітянами Естонії

05 Липня 2018, 17:05
Як відбувалась міжнародна співпраця Колківського вищого професійного училища з освітянами Естонії 3333
Як відбувалась міжнародна співпраця Колківського вищого професійного училища з освітянами Естонії

У Києві відбулася підсумкова конференція за результатами україно-естонського проекту з розвитку співробітництва «Досвід Естонії – на підтримку реформи професійної освіти в Україні у Волинській області».

Ціллю вищеназваного проектує підтримка закладів професійної освіти Волинської області та Міністерства освіти і науки України в розвитку професійної освіти в рамках Національної стратегії розвитку освіти в Україні на період до 2021 року та цілей розвитку професійної освіти в ЄС.

Учасниками конференції були представники Посольства Естонської Республіки в Києві, Міністерства освіти і науки України та Естонії, цільової установи Innove, Європейського фонду освіти, естонських шкіл-партнерів, професійної (професійно-технічної) освіти Волинської, Рівненської та Хмельницької областей та інших освітніх установ та організацій.

Людмила Плахотна, начальник управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації разом із педагогічними працівниками 6 пілотних закладів професійної (професійно-технічної) освіти Волинської області, НМЦ ПТО, естонських шкіл-партнерів презентували результати співпраці.

У подальшому напрацьований під час проекту досвід ЗПО Волині буде розповсюджений по окремих закладах професійної (професійно-технічної) освіти України, визначених новим проектом.

Так, делегація освітян Республіки Естонії в рамках  проекту «Обмін естонським досвідом для підтримки розвитку професійної освіти і навчання в Україні – Західно-Українському регіоні» 1 лютого 2017 року відвідала професійні навчальні заклади Волині.

У Колківському ВПУ перебувала Маріка Шатейко, помічник директора з проектів і розвитку Олуствереської школи обслуговування і сільської економіки, де ознайомилася з навчально-матеріальною базою, зустрілася з педагогічним та учнівським колективом училища. Дала відповіді на запитання і висловила

«Педагоги Олуствереської школи обслуговування та сільської економіки готові співпрацювати з колективом Колківського ВПУ  для обміну досвідом», ‒ сказала помічник директора.

З особливим інтересом педагоги слухали розповідь Маріки про досвід естонських колег з питань  оптимізації мережі та фінансування закладів професійної освіти, проведення практики, організації навчання дорослого населення.

Також обговорили програму подальшої співпраці щодо реалізації проекту.

На запрошення Центру міжнародної співпраці цільового закладу «Innove» в Естонії з 2 по 7 квітня 2017року перебувала делегація Волинської області, у рамках проекту «Досвід Естонії на підтримку реформам професійної освіти в Україні, Волинська область». 

До складу  делегації входили і директор Колківського ВПУ Людмила Панасюк та старший майстер Світлана Приступа

«Впродовж п’яти днів у рамках навчальної поїздки ми відвідали кілька естонських навчальних закладів, які впроваджують нові сучасні методи підготовки фахівців з різноманітних  професій, ознайомилися з досвідом Естонії у реформуванні системи ПТО, з розробки  навчальних програм та роботи з викладачами та директорами професійно-технічних навчальних закладів з розвитку навчальних закладів, співпраці із соціальними партнерами,  реалізації державної стратегії навчання впродовж життя», ‒ прокоментувала директор ВПУ.

По словам директора, поїздку проводили дуже активно.

«Цікаві дискусії, зустрічі з працівниками Міністерства освіти і науки Естонії, роботодавцями, педагогами шкіл, відвідування уроків, інших заходів, вивчення питань управління навчальними закладами, участь у проектах – це далеко не повний перелік заходів і  питань, які вивчалися впродовж поїздки», ‒ додає Людмила Панасюк.

Також відбулась зустріч із послом України в Естонії Віктором Крижанівським,

«Дякую керівнику проекту, директору Естонського Центру міжнародної співпраці  ЦЗ «Innove» пані Леа Орро за співпрацю та підтверджую зацікавленість України у подальшому розвитку партнерських стосунків між Україною та Естонією у сфері реформування професійно-технічної освіти», ‒ зазначив посол.

Представники Колківського ВПУ продовжують тісну співпрацю зі своїми партнерами, Олустверською школою обслуговування та сільської економіки.

Було обговорено шляхи подальшої співпраці навчальних закладів-партнерів, а саме обмін досвідом  між викладачами фахових дисциплін, який відбудеться в травні цього року на базі навчальних закладів Естонії.

Педагоги (Ігор Лавришик, Сергій Калуш) та учні Колківського ВПУ були учасниками Міжнародного конкурсу з оранки в Олустверській школі обслуговування і сільської економіки Республіки Естонія з 22 по 26 вересня 2017 року. Захід проводився в рамках проекту «Підтримка української системи професійної освіти у відповідності до потреб ринку праці», який фінансувався Міністерством іноземних справ Естонії.

Учні Колківського ВПУ Михайло Гапончук та Сергій Шульгач, які навчаються на 3 курсі за професією тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, брали участь у цьому конкурсі.

31 учасник з 11 країн Європи: Естонії, Австрії, Латвії, Люксембургу, Словакії, Угорщини, Фінляндії, Литви, Великобританії, України, Німеччини змагалися 23 вересня. Гапончук Андрій – виборов 14 місце, а Шульгач Сергій – 17 місце.

Під час заходу також проходила виставка сільськогосподарської техніки, яка вразила Колківських викладачів та учнів. Проводились майстер-класи з оранки, дискування, ярмарки-виставки сільськогосподарської продукції.

Були цікаві екскурсії в Таллінн та Вільянд.

Вже з 2 по 3 листопада 2017 року в Колківському ВПУ перебувала делегація педагогів з Естонії.

Педагоги училища разом з гостями провели конференцію «Перспективи розвитку співробітництва Олустверської школи і Колківського ВПУ».

У роботі конференції взяли участь заступник начальника управління освіти науки і молоді Волинської ОДА Олександр Ткачук, директор НМЦ ПТО Зоя Парфенюк, голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк, директор Маневицького центру зайнятості Юрій Корольчук, голова Колківської ОТГ Олександр Палінкевич.

У ході розмови були намічені шляхи розвитку співпраці між двома навчальними закладами, підняті важливі питання реформування навчально-виробничого процесу в училищі.

Цікавою і пізнавальною для всіх присутніх стала зустріч на занятті євро клубу на тему «Вивчаємо Естонію», де члени клубу разом з гостями вели розмову про історію, традиції, визначні події в житті естонського народу.

Колеги з Естонії ознайомилися з матеріально-технічною базою та роботою педагогічного колективу.

Колектив училища отримав приємний подарунок від естонських колег у вигляді двох інтерактивних дошок, двох ноутбуків, проекторів та принтерів.

Підсумки візиту були підведені за круглим столом. Педагоги училища висловили надію на майбутню плідну співпрацю.

І знову на Волині, в рамках міжнародного проекту «Можливості використання досвіду Естонії для підтримки реформи професійної освіти у Волинській області» З 5 по 10 лютого 2018 року перебувала естонська делегація.

У перший день роботи семінару керівник міжнародних відносин Фонду Innоve Леа Орро розповіла про діяльність фонду спрямовану на допомогу реформуванню освіти, співпрацю з волинськими колегами.

Особливості оптимізації освітніх закладів та проблеми, які виникають в процесі реформування освітнього простору висвітлив у своєму виступі заступник начальника – начальник відділу професійно-технічної освіти та молодіжної політики управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації Олександр Ткачук.

«Підкреслюю актуальність робочої зустрічі та важливість врахування естонського досвіду задля реформування професійної освіти Волині», ‒ зазначила Зоя Парфенюк.

Семінар проходив для двох категорій учасників: керівників ЗПО та педагогічних працівників.

Учасниками семінару були директор Колківського ВПУ Людмила Панасюк та старші майстри виробничого навчання Світлана Приступа, Андрій Горбач.

Під час роботи успішно використовувались командна робота у спільних україно-естонських групах для керівників з перспективного планування роботи, проведення та презентація SWOT-аналізу та педагогічних працівників із проблем розробки компетенцій для забезпечення готовності особи діяти в умовах змін.

Відповідно до програми протягом тижня відбувався обмін корисною інформацією та презентація спільних напрацювань.

Вже 8 лютого в Колківському ВПУ відбувався круглий стіл, під час якого колеги з Естонії поділилися досвідом управління професійною школою і особливостями організації навчального процесу.

На завершення перебування естонських партнерів на Волині відбулося спільне засідання, на якому підвели підсумки роботи та визначили шляхи подальшої співпраці.

У рамках проекту «Підтримка української системи професійної освіти у відповідності до потреб ринку праці»  з 5 по 12 травня 2018року відбувся візит працівників Колківського ВПУ в Естонію.

Членів делегації гостинно зустрічали в Олусверській школі обслуговування та сільської економіки.

Спільна конференція була присвячена проблемам профтехосвіти. Делегацію також ознайомили з організацією навчально-виховного процесу, навчально-виробничої діяльності, відвідали майстер-класи.

Працівники училища перейняли досвід естонських закладів профтехосвіти в Таллінні, Вілянді та Валгамі, де готують кваліфікованих робітників з професій кухар, слюсар, тракторист, водій.

Представники Колківського ВПУ побували на Талліннській телевежі, на руїнах Вільяндіської орденської фортеці, в Естонському національному музеї (місто Тарту).

«Візит був плідним та цікавим. Він збагатив педагогів  досвідом, необхідним для успішної підготовки робітничих кадрів», ‒ прокоментували члени делегації.

 








1


































Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024