Нічогівка: учасниця «Ігор Нескорених» Майя Москвич збирає часник

15 Липня 2018, 11:30
Нічогівка: учасниця «Ігор Нескорених» Майя Москвич збирає часник 6426
Нічогівка: учасниця «Ігор Нескорених» Майя Москвич збирає часник

Попри зайнятість на тренуваннях, дівчина на тиждень вирвалась на Волинь, де у рідному селі Нічогівка на бабусиному полі вирощує часник.

Зараз саме настав час збирати врожай.

«Після повернення з АТО я загорілась ідеєю відкрити власну справу,  хотілось би бути ближче до землі, тому вирішила зайнятись агробізнесом. На той момент я ще не знала толком, яку культуру буду вирощувати. Та й досвіду городниці у мене нема. Тому я радилась з багатьма аграріями, перечитала масу інформації в інтернеті. Мене цікавили культури, за якими нескладно доглядати ‒ через зайнятість я маю зовсім мало вільного часу. Свій вибір зупинила на часнику. Звернулась до голови Асоціації фермерів Волині Руслана Хомича, і він допоміг мені знайти продавців якісного насіння. Я придбала 270 кілограмів посадкового матеріалу сорту “Любаша. Цей сорт вивели в Україні, він має гарні смакові якості, невибагливий до грунтів. До того ж такий часник зав’язує великі головки і добре зберігається», ‒ розповідає дівчина.

За  словами Майї Москвич, як учасниця АТО, вона спробувала отримати 2 гектари землі для ведення особистого селянського господарства. Виявилось, що це довга бюрократична процедура. Тому у жовтні минулого року вона посадила часник на 25 сотках бабусиного поля. Він вчасно зійшов і добре переніс зиму. 

«Я мінімально доглядала за цією культурою, за весну і літо один раз просапала та підживила селітрою. Від бур’янів я нічим не кропила-часник так і ріс у траві. До того ж, попри посуху на початку літа, ніхто його не поливав. Але й у таких умовах часник непогано вродив», ‒ каже Майя.

Вільного часу на збір урожаю у дівчини ‒ обмаль. Тому Майя запросила людей на толоку. Допомогти їй копати часник зголосилися рідні, друзі та односельці.

«Наша Майя ще зі школи була дуже активною. За що б не бралася, все їй вдавалося, як би тяжко їй не доводилось. Я разом з донькою, з якою вона приятелює, завжди раділа її успіхам і хвилювалась за неї ‒ і коли вона очолила «Національний Альянс», і під час її перебування на Майдані та в АТО. А як тільки ми почули, що Майя вирішила взяти участь в Іграх Нескорених у Києві ‒ чомусь одразу були впевнені у її перемозі. Така вже вона є. Прийшла на толоку, бо дуже давно її не бачила. Допоможу, хоч рядочок викопаю, зате наговорюся з Майєю», ‒ говорить Валентина Лихач, вчителька місцевої школи.  

 

«Я одразу підтримала бажання подруги відкрити власну справу. Краще працювати на себе, ніж ходити на роботу з 9 до 5-и,  жалітися на життя і боятися щось змінювати. І якщо навіть щось піде не так ‒ у молодості всі невдачі переносяться легше, ніж, приміром, після 50-и», ‒ каже Ірина Гладун, що приїхала допомогти Майї з Луцька.

Як розповіла Майя Москвич, усього з 25 соток городу зібрали понад тонну часнику. Частину дівчина планує продати, іншу залишить на насіння. На майбутнє вона планує продовжити займатись агробізнесом.

До того ж Майя має економічний фах і недавно завершила навчання у Київській школі економіки по Програмі підприємницької діяльності для ветеранів АТО.  Восени вона має намір засадити часником 1 гектар городу.

Землі на розвиток бізнесу їй виділять родина та односельці в Нічогівці.


Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024