Цьогоріч маневичанам за олів’є доведеться сплатити на 36 гривень більше

17 Листопада 2018, 13:00
Цьогоріч корчанам за олів’є доведеться сплатити на 36 гривень більше 1351
Цьогоріч корчанам за олів’є доведеться сплатити на 36 гривень більше

До нас наближаються різдвяні та новорічні свята. А чи можна уявити будь-яке зимове свято в нашій країні без традиційного салату Олів’є?

Цей салат за кілька поколінь перетворився на один із невід’ємних атрибутів новорічних святкувань. Закінчення старого року та початок нового в Україні асоціюється з запахом ялинки, шампанським та салатом Олів’є.

«Ми сьогодні готуємо «французький» салат, і рахуємо ціни на соціальні продукти за даними Державної служби статистики, а всі інші за цінами ринку «Дніпро» у Києві», – пише генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Рецепт салату Олів'є беремо найдоступніший: відварна картопля – 600 грамів, відварна морква – 250 грамів, цибуля – 200 грамів, варена ковбаса – 600 грамів, яйця – 8 штук, солоні огірки – 500 грамів, консервований зелений горошок – бляшанка 425 грамів, майонез «Європейський»  – упаковка 300 грамів, сіль за смаком. 

За даними Держстату, станом на початок листопада 2017 року продукти коштували: відварна картопля – 5,7 гривень за кілограм, або 3,4 гривні за 600 грамів, відварна морква – 6,4 гривень за кілограм, або 1,6 гривня за 250 грамів, цибуля – 5 гривень за кілограм, або 1 гривня за 200 грамів, варена ковбаса – 74,8 гривні за кілограм, або 44,9 гривні за 600 грамів, яйця – 23,8 гривні за десяток, або 19 гривень за 8 штук.

На консервацію й майонез ми витратили: солоно-мариновані огірки – 24,3 гривні за 500 грамів баночку, консервований зелений горошок – 23,6 гривні за 425 грамів, майонез – 12,4 гривень за 300 грамів упаковку. 

Тобто в 2017 році приготування майже 3 кілограми салату Олів’є, яких буде достатньо для великої родини з 8 осіб, обійшлося нам у 130,2 гривень. 

За рік, у 2018-му, за середніми в Україні цінами, ми сплачуємо: відварна картопля – 6,5 гривень за кілограм, або 3,9 гривень за 600 грамів, відварна морква – 12,1 гривень за кілограм, або 3 гривні за 250 грамів, цибуля – 10,5 гривень за кілограм, або 2,1 гривні за 200 грамів, варена ковбаса – 91,2 гривня за кілограм, або 54,7 гривні за 600 грамів, яйця – 24,9 гривні за десяток, або 19,9 гривень за 8 штук.

На консервацію й майонез із сімейного бюджету ми витратимо: на солоно-мариновані огірки – 35,2 гривень за 500 грамів баночку, консервований зелений горошок – 32,4 гривень за 425 грамів бляшанку, майонез – 15 гривень за 300 грамів упаковку. 

Тобто в 2018 році, за два місяці до новорічних свят, приготування майже 3 кілограми салату Олів’є коштуватиме нам 166,2 гривень. За рік салат Олів’є подорожчав на 36 гривень, або майже на 28%.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024