Маневичанам розповіли про грип та його профілактику

27 Грудня 2018, 11:45
Маневичанам розповіли про грип та його профілактику 1698
Маневичанам розповіли про грип та його профілактику

Завідувач інфекційним відділенням Маневицької центральної районної лікарні Михайло Боричевський, розповів маневичанам про лікування грипу та його профілактику.

Кожного року в світі на грип хворіє близько 450 мільйонів людей, причому 2 мільйони з них помирає. Небезпека грипу полягає в тому, що він може вражати серцево-судинну, центральну нервову систему людини, дихальні органи, а також, викликає різноманітні ускладнення, – пише «Нова Доба».

Передається вірус найчастіше повітряно-крапельним шляхом при кашлі, чханні або при розмові, через брудні  руки та предмети  побуту. Багато хто плутає грип з  ГРВІ. Це неправильно, оскільки грип провокується саме вірусом грипу, який відноситься до сімейства ортоміксовірусів. 

Лікування грипу необхідно розпочинати негайно, як тільки виникли перші його симптоми. 

Під час лікування грипу хворому показаний суворий постільний режим, рясне пиття, найкраще лужне, і дієта. Після огляду хворого лікар призначає жарознижуючі засоби, судинозвужувальні краплі в ніс, засоби для розрідження та відходження мокроти, препарати для підтримки імунітету, антигістамінні препарати, а в деяких випадках - парові інгаляції та прийом вітамінів. Вкрай важливо проводити часті провітрювання і вологе прибирання в приміщенні. Необхідно пам'ятати про те, що при високій температурі будь-які теплові процедури є забороненим.

Однак коли стан хворого погіршується, викликайте швидку. Якщо ви бачите, що обличчя людини стало дуже блідим чи з’явилось посиніння, їй важко дихати, температура не спадає впродовж довгого часу, вона багато блює – їй потрібна госпіталізація. Також серед «важких» симптомів – порушення свідомості (надмірна сонливість чи збудженість), біль у грудній клітці, поява домішок крові у мокротинні, низькі показники артеріального тиску.

Найдієвішим способом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час введення вакцини – початок осені (вересень-жовтень). Втім, щеплення можна робити й пізніше – упродовж всього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів. 

Щоб уникнути хвороби, дотримуйтесь таких порад:

  • Уникайте близького контакту з людьми, в яких є застуда, нежить або кашель.
  • Часто мийте руки.
  • Намагайтеся не торкатися обличчя, адже на руках є дуже багато мікробів.
  • Провітрюйте та дезинфікуйте приміщення та поверхні, до яких часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. 
  • Привчіть себе до корисних звичок. 
  • Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

Якщо ви захворіли, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби. Прикривайте серветкою ніс та рот під час кашлю та чхання. При дотриманні цих порад, імовірність  захворіти на  грип  стає мінімальною.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром