Як у Годомичах прощалися з Московським патріархатом

10 Лютого 2019, 19:46
10676

Збори релігійної громади відбулися у неділю 10 лютого в сільському клубі.

Подробиці голосування для Район.Маневичі розповіла місцева жителька Євгенія Омельчук, яку обрали головою зборів

Напередодні у селі зібрали 315 підписів, з яких тільки 10 було проти. У день зборів 175 проголосували за ПЦУ, а 28  було проти.

Збори призначили на 13:00 у сільському клубі. До початку зареєстрували 205 учасників, але після почату люди продовжували збиратися, але їх уже не реєстрували. 

Також прибув настоятель Свято-Покровської церкви 25-річний Іван Шкабура.  Його прийшли підтримати представники духовенства: батько протоієрей Микола Шкабура, який є настоятелем церкви у селі Новосілки, Колківський благочинний протоієрей Петро Бугайчук, який служить у селі Старосілля, та ще один священик, який не присутнім не представлявся і не реєструвався.

Під час обговорення ключового питання зборів «Про зміну підлеглості Свято-Покровської храму села Годомичі» було чимало охочих виступити.

«Першим взяв слово настоятель церкви. Він закликав релігійну громаду не поспішати з приєднанням до ПЦУ, що ми і так є Українська церква. Він приніс на збори навіть Статут церкви, про який ми раніше запитували, але нам не показували цього документа.  Отець Іван наголошував на тому, що треба почекати, може виберуть іншого президента, може щось відмінять. Коли його запитали чому він особисто не хоче переходити  у ПЦУ, то відповів, що присягав на Біблії Українській православній церкві і «Я не можу змінити те, чому я давав присягу», – коротко переповіла зміст виступу священика Надія Омельчук.

За її словами, був момент, коли прихильники Московського патріархату намагалися перевести мову, що нібито хочуть вигнати батюшку. 

«Це неправда. Ми пропонували священику залишитися, адже за ці два роки ми не мали з ним жодних конфліктів. Було помітно, як йому боляче, але ми не хочемо бути у складі РПЦ. Він ще може залишитися з нами»», – сказала Надія Омельчук. 

Також слово взяли поважні вихідці із села. Серед них художник, заслужений працівник культури, почесний громадянин Маневицького району Петро Мусійчук, який зараз проживає у селищі Колки. Він написав багато ікон для церкви у Годомичах, якій цього річ виповнюється 92 роки. 

«Петро Мусійчук юнаком опинився у кулагах комуністичного режиму. Він з дитинства дуже гарно малював ,а у 15 років він постраждав за те, що зробив печатку для активістів сільської «Просвіти», де був  учасником драматичного гуртка. Його хтось видав і він відсидів у таборах до 10 років, відпустили, коли помер Сталін. Він розповів історію нашої церкви, про яку раніше ніхто згадував.  Він звертався до священиків, щоб вони переходили і в ПЦУ, а якщо їм тут не подобається запропонував їхати у Росію», - переказує виступ старожила Надія Омельчук.

Більше читайте: Як церква села Годомичі при Сталіні була осередком української культури

Взяв слово ще один поважний виходець зі села Роман Гаврилюк, який працює лікарем у Волинській обласній лікарні. 

«Роман Павлович народився і виріс у нашому селі, дуже культурній інтелігентній сім’ї. Він і досі приїжджає до рідної хати, де завжди висить прапор України. Гаврилюк розповів, як у дитинстві його батько-кіномеханік тихенько вдома на Новий рік колядував. А мама-вчителька просила не робити цього, бо ж хтось почує і докладе. Пригадав, як у старшого брата було, то батько зговорив «Отче наш» і хтось таки доклав, то матір викликали у райкомпартії.  Він розказував ту історію, щоб вона більше ніколи не повторилася», – емоційно говорить голова зборів. 

Також виступив пенсіонер Микола Бугайчук, який пропрацював інженером у місцевому колгоспі все життя.

«Він у доступній форму розповів історію Томосу і як нам важко було його отримати. Пан Микола пояснив, що як у нас Росія є країною-агресором, то треба розмежувати, де церква українська, а де російська, бо зараз тільки маніпулюють назвою. Наостанок слово надали старості села Годомичі, який з юридичної точки зору розповів про законодавчі норми щодо зміни юрисдикції. Ніхто не порушував не викрикував, люди поводили себе толерантно», – підсумувала Надія Омельчук. 

Врешті прийняли рішення «Вийти із юрисдикції Української православної церкви Московського патріархату, яка є структурним підрозділом Російської православної церкви, та увійти у склад Київської митрополії Автокефальної Православної церкви України».

Також вирішили, що голова зборів, секретар та члени лічильної комісїі будуть займатися подальшим оформленням документів.

Як переповіла голова зборів, прихильники ПЦУ, коли розпочали процедуру голосування, перейшли у праву сторону залу, а у лівій залишилися прихильники Московського патріархату. Після того, як їхні голоси врахували, вони покинула приміщення. Всі, хто залишився, виконали гімн України, після чого розійшлися. 
 

Коментарі
10 Лютого 2019, 23:03
Шкода що цю інформацію не перевірили і написали половину брехні, будьте кращими.
10 Лютого 2019, 23:55
нехай пан Гаврилюк краще в мидицині порядок наведе, і почне з себе.... Скільки хабарів взяв на минулому тижні??? Колишній колгоспник комуніст розказує про томос....Тут чи сміятись чи плакати? І головне християни після важливої для них події заспівали гімн, а Бог, молитва там взагалі були? Ну, тепер на куполі біля хреста повісити прапора залишилось, а може замість... Тож церква українська, а не Божа.... Але, і це пройде...
11 Лютого 2019, 00:37
Дуже цікаво хто входив до складу лічильної комісії?Обдаровані люди, які навіть не можуть вірно підбити голоса!!! Які 28 чоловік?Це хіба збори, якщо все робилося на око! Цікаво, як швидко буде розроблятися Статут з такими «вченими людьми»! Не затягуйте з цим питанням! :-)
11 Лютого 2019, 00:45
ПЦУ = Політична Церква України. <br/>-------------------------------------------------<br/>Болить душа за свій народ, за віру-<br/>Куди поділась правда вікова?<br/>Невже діди були наші зрадливі,<br/>Що зберігали Православ'я все життя?!<br/>Невже ми так жорстоко все забудемо??<br/>Ми що: &quot;розумні&quot;, а вони були &quot;дурні&quot;?<br/>Як від &quot;дурних&quot; родилися &quot;розумні&quot;??<br/>Скажіть мені &quot;святі&quot; життя знавці?!..<br/>Вони були не вчені, але мудрі!!<br/>І знали у житті земному лад! <br/>Вони церковну мову - серцем чули<br/>І це показували нам своїм життям!<br/>У їх хатинках оновлялися ікони,<br/>Від їхніх слів - світилася душа!<br/>А їх поради - використовують народи,<br/>Хоч і давно їх з нами вже нема....<br/>А ми невдячні, і не вмієм цінувати, <br/>Ні святість, а ні Божий Страх.<br/>Не так живемо, як навчила мати,<br/>А так, як хочемо - і наша тут біда!<br/>Забули Бога - пам'ятаємо словами, <br/>Але насправді- слів цих мало для життя!!<br/>Для Нього нам потрібні добрі справи<br/>І Православна віра - бо свята!!!
11 Лютого 2019, 04:49
Що ж, може вже й скоро замість Символу Віри будуть співати гімн! Сумно(((((
11 Лютого 2019, 10:43
Сумно Катя коли людина на духовному рівні підтримує агресора
11 Лютого 2019, 11:31
Якого агресора було підтримано? Отця Івана?А ви забулися, що зробив Отець Іван з матушкою для ваших діток?Чи краще було, щоб діти ходили до бару, аніж до храму? А поїздки організовував, щоб ви побачили святі місця! А ви навіть не задумуючись пішли проти нього. Якщо всі, такі патріоти нашої держави, чому досі їздите до агресора на заробітки? Почніть з себе!
11 Лютого 2019, 12:18
Агресора-маю на увазі Росію,вам треба пояснити яким боком УПЦ до Росії чи самі знаєте?
11 Лютого 2019, 12:21
Так і люди на заробітки до Росії їздять, чому це ніхто не бере до уваги???
11 Лютого 2019, 12:23
І не люди пішли проти попа,а піп проти людей-бо не підтримав рішення громади,мотивуючи це присягою на вірність.Перейшовши з людьми він порушив би всього навсього присягу РПЦ.
11 Лютого 2019, 12:25
З коментарем &quot;цікаво&quot; згоден на 100%. Батюшку можна зрозуміти. Якщо наш народ готовий на догоду владі сьогодні в ПЦУ ходити, а завтра хоч в костел, дім молитви або синагогу, то священику не так просто зрадити присягу. Це за релігійними канонами вважається одним з найбільших гріхів. От уявіть, що Порошенко програє вибори, а новий президент дасть задню по всіх цих церковних справах, і припинить ці справи. Громада з таким же успіхом зможе назад переметнутися (їм це не вперше), а як бути священику?
11 Лютого 2019, 12:35
Батюшка проти людей не ішов він просто просив почекати...,а коли батюшки з УПЦ їздять на передову і допомагають дітям, хлопцям, моляться за них... то що вони теж зраджують... кому???
11 Лютого 2019, 12:45
Ми християни,пам'ятаймо віру наших предків,споконвічне гоніння за віру,забуваємо,що ми діти Божі,довіряймось Господу,а не черговим властителям.
11 Лютого 2019, 12:46
Ми християни,пам'ятаймо віру наших предків,споконвічне гоніння за віру,забуваємо,що ми діти Божі,довіряймось Господу,а не черговим властителям.
11 Лютого 2019, 12:46
Згідна з коментарем &quot;Анатолій&quot; адже саме ці організатори зборів колись ішли проти церкви взагалі, а за партію... чи може це теж не враховувати???
11 Лютого 2019, 12:47
І такі неуки захвачують храми у селах. Люди не там шукаєте агресора , пошукайте його кожен сам у собі. Це ненависть один до одного , злоба та розбрат , як сумно,,,,
11 Лютого 2019, 13:39
Очевидець,а хто вам дав право називати цих людей неуками?
11 Лютого 2019, 14:21
Ой, ні, які неуки! Це здібні, при свідомій пам`яті люди! Щоб організувати такі збори, та ще так правильно підбити результати :-) Такі люди неуками не можуть бути! На зборах було оголошено одне, а в статті пише інше! Чому ми обманюємо самі себе!Поділити громаду на два табора, і це всього за пару тижнів! Молодці! Чому в інших селах прихожани ставляться з розумінням до цієї ситуації, а у нас люди, якісь злі, сама ненависть. Люди, будьте добрішими!
11 Лютого 2019, 18:22
Наше село круте!!!!!!! Горджусь ним!
11 Лютого 2019, 18:33
Тільки не трогайте Гаврилюка Романа!!! То надзвичайно порядна і добра людина. Скільки він добра годомикам зробив.....(не думаю, що образливий комент про Романа написав місцевий)<br/>Боляче, що є люди в нашому селі, яким досі милі московські спіцрутени( . <br/>Час від часу настають такі часи ІКС, як вчора, де стає видно хто є хто! По ділам пізнаєте їх. Запалення мозку московського патріархату виявило хто чим дихає. Ненавидіти їх, чи переслідувати? Ні, просто мотати &quot;на вус&quot;))
11 Лютого 2019, 19:15
Був присутній на зборах і готовий підписатися під кожним словом цієї статті. В отця Івана була можливість залишитись з прихожанами і це наголошувалось, неодноразово. Нема вини отця Івана в тому що переважна більшість не за УПЦ МП, просто в церкві цій не все впорядку, не українська вона. Людей можна обманути раз ну два, а потім Бог робить так що ПРАВДА перемагає і ті що вчора вагалися сьогодні стають прихильниками ПЦУ
11 Лютого 2019, 19:44
Як би всі присутні дійсно ходили до храму то знали що саме наша церква служить на українській мові. А в цій статті повно брехні, перестаньте брехати один одному, отцю Івану спочатку навіть говорити недавали а як вказано вище він перший розпочав збори, а теж один із присутніх... навіть кількість прихильників УПЦ зменшили... де правда
11 Лютого 2019, 21:22
правильно сказав незалежний спостерігач, ця церква не українська, вона Божа, Я з маневицького району в хрущовські часи у нас церкву нищили(Розвалили) і ті хто був у тому задіяний всі померли молодими і в муках. А найбільше запамяталося як жінка одного з них ходила по селу і просила вибачення у людей за чоловіка бо він і померти ніяк не міг, мучився. ЛЮДИ СХАМЕНІТЬСЯ ВИ ЙДЕТЕ ПРОТИ БОГА.... І не дивуйтесь потім чого у нас так багато бід. За наші гріхи,
12 Лютого 2019, 02:42
Просто так впевнено говорять про канонічність новоствореної ПЦУ і про канонічність Філарета та Епіфанія. Чи для них настанови святих отців не писані? Я патріот своєї держави, але до чого тут ПЦУ? Як може називатися церквою організація, яка виступає з агресією на сусіда? Сама суть церкви в примиренні. І мені дивно як люди підтримують «канонічність» новоствореної ПЦУ не знаючи що це означає і чим визначається. Що там за факти? В УПЦ нема томосу? А в Константинополя є? Поняття це з’явилося недавно. Колись все вирішувалось на Соборах церков. Народ, будьте свідомими громадянами! Бути патріотом своїє країни - одне. Бути відступником істинної віри - зовсім інше. І ці два визначення аж ніяк не пов‘язані. Чи може всі святі, які молилися церковнослов‘янською не святі вже, бо молилися не тою мовою. Що за дурниці? Просто зомбуючий вплив на людей провладним ТБ і СМі. І це приголомшує. Люди які ніколи не ходили до церкви вимагають нової церкви. Вільної. Вільної від кого? Від Бога? Чи вони почнуть зараз ходити. Та як не ходили так і не будуть.
12 Лютого 2019, 10:29
Таке враження що ти живеш на Марсі чи на Місяці, головою треба думати, а не зомбоящиком і то російським. Правильно кажуть -чемодан, вокзал, росія. Бо з такими думками нема чого в Україні робити. Це просто важко переварити. Це може говорити тільки зомбована людина.
12 Лютого 2019, 12:19
Не зрівнюйте політику і духовне... Кому потрібно туди то вам разом з Порошенком допоможете фабрики піднімати....
12 Лютого 2019, 13:03
Порошенко Порошенком. Живеш в Україні, то вчи українську історію. Православ'я прийшло спочатку на Україну, і отримання томосу є відновленням історичної справедливості. А якщо щось не подобаєьбся то читайте і ще раз читайте, вчитись ніколи не пізно.
13 Лютого 2019, 13:59
Скажу відверто.Зараз іде підготовка до знищення християнства.Зверніть увагу як греко-католики демонструють свою прихильність до ПЦУ.Я вам відповім чому тому,що саме вони хочуть знищити християн.Ось докази:чому Різдво хочуть перенести святкувати 25грудня?Яке відношення має Україна(християни) до греко-католиків?Чому предстоятель греко-католиків в Україні говорить,що вже зараз ми можимо єднатись?Чому Епіфаній говорить в інтерв'ю,що в церкві люди будуть сидіти і жінки зможуть ходити без хустини в церкву?Ви не розумієте, що вони ідуть проти канонів .Люди схаменіця і йдіть до дійсно канонічної церкви.Господи помилуй нас грішних!
13 Лютого 2019, 16:59
Люди схаменіться! Ви думаєте що служите Богу? А насправді лише свому егоізму, гордості, улесливості. Бог закликав всіх до миру, любові. А тут всі готові один один одного порвати. Кожна людина має право на своє світобачення, своє віросповідання. І незалежить у якій ти церкві, головне хто ти! Як ти відносишся до інших, так і з часом будуть до тебе. Ніщо не минає даремно. А ця подія просто показала всім хто є хто. Хто в церкву ходить ради показухи( от я такий святий!) і ради пізлизи до батюшки( з квіточками, кроликами, шашликами). Кожен буде відповідати перед Богом за себе! P.S. Єдина плачевна річ, як ті вчительки мають вчити патріотизму, добра, людяності, миру наших дітей, коли самі цього немають!
13 Лютого 2019, 17:49
Патріотизм, добро, людяність, мир повинні зароджуватися ще з малечку в сім`ях де ми народилися та виросли. До чого тут вчительки? Щось я неможу зрозуміти за яких вчительок мова іде, якщо за вчительок-ініціаторів, то я з вами згідна, бо ніякого добра в їхньому серці я не побачила, а про людяність я взагалі мовчу.
13 Лютого 2019, 22:36
Шановний (на) &quot;Наболіло&quot; я хочу звернутися до вас. Найперше скажіть із чого почали ми будувати нашу нову церкву, із брехні тому що у тексті який опублікований зверху через речення &quot;брехня&quot;- а це гріх. <br/> До батюшки з покон-віку носили усе чим багаті, це правильно це милостиня. Тим більше що вони приїхали в чуже село, ще дуже молоді і з малою дитиною. Але не всі хто зустрічав з сіллю і хлібом залишилися вірними. багато хто встромили ножа вспину. як це називається? <br/>Тепер про патріотизм і наших учителів. В нас в школі проходять різні благодійні акції, які саме ці учителі організовують, збирають посилки солдатам, іграшки дітям, організовують благодійні ярмарки. А що зробили ви? В чому проявляється ваш патріотизм? Ви називаєте патріотами тих людей хто кричав на зборах, хто продає горілку і споює наших людей?<br/> Ви говорите про патріотизм, і своїм прикладом показуєте, що можна все продати навіть &quot;ВІРУ&quot;. Я буду дуже рада коли у церкву будуть ходити усі 317 людей які підписувалися, тоді наша нація дійсно відродиться. Але я дуже прошу вас не обливайте брудом тих людей, які по проханню батюшки згідні зачекати коли об`єднання церков буде канонічно правильним.<br/>Бережи вас Бог!
13 Лютого 2019, 23:15
Повністю згідна з автором «з вірою в серці»!!! Нехай Господь допоможе нам пережити ці складні часи!
14 Лютого 2019, 14:54
Ось декілька запитань, на які прихильники Томосу і новоствореної ПЦУ не можуть дати відповідь. (Особисто я ні за яку конфесію не агітую, не стверджую, яка церква краща і т.д. Кожна людина має право сповідувати будь-яку релігію, або не сповідувати жодної, як гарантує 35 стаття Конституції України):<br/>1. Чому питання надання Україні Томосу, перейменування УПЦ в РПЦ і масового переходу церков в ПЦУ почали піднімати лише зараз, а не в 2014 році, з моменту анексії Криму і збройної агресії проти України? Невже через те, що наближаються вибори?<br/>2. Згідно Конституції Україна, як відомо, є світською країною, церква якої відокремлена від держави, а держава - від церкви. Чому тоді державні чиновники навчають священиків і прихожан, до якої церкви ходити, якою мовою проводити Богослужіння і т.д.? Чому справи Церкви вирішують люди, які туди ходять лише раз на рік, на Великдень? Це те саме, що я буду вчити лікарів, як правильно лікувати пацієнтів, при тому, що сам ходжу у поліклініку і лікарню лише кілька разів на рік та й то у якості пацієнта. Ну не може такого бути, я не можу вказувати будівельнику, як правильно класти цеглу і готувати розчин (хоча можу його контролювати і вимагати, щоб він робив це належним чином), не можу автослюсарю казати, як правильно робити капітальний ремонт двигуна (хоча маю право вимагати гарантію на певну кількість тис. км пробігу після ремонту). Так і держава, вона лише може дивитись, щоб релігійні організації не порушували закони і не здійснювали протизаконної діяльності (наприклад як секта &quot;Апостола Мунтяна&quot;).<br/>3. Наскільки законно те, що Верховна Рада призначає назву певній юридичній особі, засновником якої вона не являється? Це я про перейменування УПЦ в РПЦ. Чи не обмежує це законні права юридичної особи - суб&quot;єкта господарювання? Багато наших чиновників так чи інакше має зв&quot;язок з бізнесом. От якби Верховна Рада їхні фірми перейменувала, як би вони на це подивилися? Бо юридично всі суб&quot;єкти господарювання рівні перед законом - чи то приватне підприємство, чи державна установа, чи релігійна організація.<br/>4. Як відомо, до 1686 року українські церкви підпорядковувались Константинопольському патріархату. Що не заважало козакам проводити морські походи на Туреччину. Тобто, воювати з Туреччиною, але в той же час підтримувати релігійний зв&quot;язок з Константинопольським патріархатом. Бо світське життя одне, а релігія - інше. Інший приклад, італійські фашисти підтримували дуже тісні зв&quot;язки з папою Римським. На відміну від атеїстичного СРСР, Італія бачила Римо-католицьку церкву частиною фашистської ідеології. Питання: у скількох країнах Європи і Америки (та й інших частин світу), які входили до Антигітлерівської коаліції, була відмова від католицизму, як релігії фашистів? Скільки віруючих перестало ходити у католицькі храми по тій причині, що там же моляться фашисти? Ще один приклад, в 2001 році ісламські радикали, очолювані Усамою бен Ладеном, вчинили в США найстрашніший теракт за всю історію. Чи були після цього в Америці якісь дискримінаційні заходи проти ісламу?<br/>5. Хто такий Олександр Налекрешвілі, він же Алік-Нарік, який був присутній на церемонії вручення Томосу: благодійник-меценат чи кримінальний авторитет.<br/>6. Чому не було офіційного визнання ПЦУ світовою православною спільнотою? Невже вони вагаються по тій же причині, що і більшість українців: а що якщо після виборів до влади в Україні прийде президет, який залишить релігійну сферу в спокої. Чому на інтронізацію Єпіфанія не приїхав ніхто, крім патріарха Варфоломія?<br/>7. Чому на Район.Маневичі часто показують карту переходу церков в межах Маневицького району або Волинської області, але ні разу не показували карту переходу в межах всієї України? Напевне тому, що лівіше від Дніпра перейшло дуже мало храмів. А чому ж їх там так мало переходить? Чи не для того, щоб підсилити штучний (підкреслюю, ШТУЧНИЙ, бо реально ніякого поділу не було, поки за нього не взялися політики) поділ на Схід і Захід ще й у релігійній сфері? Нам мало мовного, ідеологічного поділу, так ще треба зробити поділ духовний?<br/>Ще раз повторю, я нікого ні за яку віру не агітую. Це особистий вибір кожного. Особисто я вважаю, що має бути Київський патріархат, адже християнство на землях Київської Русі (в тому числі і ті, які зараз входять до Росії і Білорусі) прийшло саме з Києва. Це лише моя думка, я від релігієзнавства далекий, тому можу помилятися. Але всеж-таки, вирішувати ці питання повинні лише церковні представники, а не державні службовці.
14 Лютого 2019, 18:08
Заспокойся російський порохоботу. Відповідь на твої запитання одна - не сунься у наші справи, сиди у своїй Росії і жуй калачі і не лізь, НЕ ЛІЗЬ до нас.
14 Лютого 2019, 20:23
Коли православне козацтво кероване &quot;людяними християнськими принципами&quot; нападало на Туретчину, то вона була не християнсько, а мусульманською державою. Я не те щоб схвалюю військові конфлікти різних конфесій, мені дивно, як можна перебувати в конфесії тієї країни, яка веде з тобою війну, коли є шанс перейти в тотожну за канонами віру тільки фінансово і ідеологічно не залежну від столиці ворога, який вбиває твої рідних. Саша!!! Саша!!! Твій барельєф висить на школі. Фактично тебе вбила проросійська куля, а опосередковано в твої смерті винні твої земляки, твої односельчани. Так!!!!! Наш голос, наше воєвиявлення може бути і лікувальним бальзамом і смертельним свинцем. Чи думаєте ви про те, релігійні фанатики попів, януковичів?
15 Лютого 2019, 17:15
А, релігійні фанатики попів, порошенка???? Ото задумайтесь хто ви...Не використувуйте ім&quot;я загиблих у брудних справах.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024