Маневицькі лісівники закликають не випалювати суху траву

06 Березня 2019, 11:15
Так виглядає їжак після випалювання сухої трави 4295
Так виглядає їжак після випалювання сухої трави

Для захисту лісових насаджень від пожеж на весняний період 2019 року у Державному підприємстві «Маневицьке лісове господарство» запланували  поновити протипожежні мінералізовані смуги загальною протяжністю 1500 кілометрів та створити ще 500 кілометрів нових.

Найбільше лісових пожеж виникає поблизу населених пунктів, що зумовлено великим рекреаційним навантаженням на лісові масиви і недодержання елементарних правил поводження в лісі та додержання вимог пожежної безпеки, необхідно дотримуватись таких правил:

  • Не підпалюйте суху траву на лісових галявинах, якщо побачите, як це роблять інші зупиніть їх і поясніть чим небезпечні такі дії.
  • Ніколи не розводьте багаття в сухому лісі, а якщо таке сталось перед тим, як піти з лісу, залийте багаття водою.
  • Ніколи не кидайте непогашенні сірники або цигарки в лісі чи на узліссі.

Якщо виявили вогонь у лісі, необхідно терміново:

  • Збити полум’я гілками листяних порід дерев заливаючи водою або закидаючи вологим ґрунтом.
  • Якщо пожежа велика – якнайшвидше зателефонуйте до служби порятунку за телефоном «101» та нам на телефон 2-25-97 або мобільний 098-529-27-27 і повідомте про місце загоряння.
  • Повідомити про пожежу найближче лісництво, поліцію, органів МНС або місцеве самоврядування.

У ДП «Маневицьке ЛГ» нагадують, що згідно з законодавством, порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою адміністративну відповідальність та відшкодування винуватцями завданих збитків. За особливо великі збитки передбачена і кримінальна відповідальність.

«З настанням весни і перших сонячних променів розпочинається небезпечний період у лісових масивах – підпал сухої трави чи очерету на болотах. Спалювання сухих рослинних залишків стало для наших громадян настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей. Саме це й завдає чимало клопоту лісівникам, а, подекуди, й невиправної шкоди природі. Підпали на узбіччях доріг та полях під лісом перекидаються на лісосмуги й лісові масиви, займаються дерева, гине лісова звірина, значної шкоди завдається верхньому шару ґрунту. Багато людей вважає, що спалювання трави корисне. Проте ефект швидшого росту трави в результаті випалювання є оманливим. Особливо небезпечне весняне випалювання трави для лісу», – ідеться у повідомленні.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39