Маневицькі рятувальники закликають не палити суху траву

13 Квітня 2019, 10:00
Маневицькі рятувальники закликають не палити суху траву 5247
Маневицькі рятувальники закликають не палити суху траву

У зв'язку із масовим спалюванням сухої рослинності та численними загоряннями, на відкритих територіях Маневиччини загострилася ситуація щодо виникнення пожеж в екосистемах.

Щоденно працівники підрозділу ДСНС отримують повідомлення про горіння посуші та намагаються максимально оперативно їх ліквідувати.

Попри всі застереження, впродовж 6-7 квітня 2019 року на території Волині трапилося 16 пожеж в екосистемах. Всі вони були ліквідовані, але негативні наслідки для навколишнього середовища – непоправні.

За даними управління ДСНС у Волинській області, пожежі фіксували на торфовищі в урочищі Сировини поблизу села Рудка Любешівського району, на території Забродівської ОТГ в урочищі Острови на Ратнівщині, на вулиці Кутузова у місті Ковелі, в селі Кам'януха Маневицького району на землях Будківської сільської ради.

Загалом, у період з 1 по 7 квітня працівники підрозділів пожежно-рятувальної служби Волинської області ліквідували 126 пожеж, з яких 70 пожеж трав’яного настилу та 1 – на торфовищах.

Перебуваючи на відпочинку за містом, господарюючи на присадибних ділянках та на відкритих територіях, прибираючи на прилеглих територіях установ, підприємств та організацій, рятувальники просять завжди дотримуватись правил пожежної безпеки:

  • Не спалюйте суху рослинність.
  • Не розкладайте багаття у лісах, на торфовищах.
  • Утримайтеся від куріння чи користування відкритим вогнем у цих місцях.

Несанкціоноване випалювання сухої рослинності – злочин, за який законодавством України передбачена відповідальність. Згідно зі статтею 77 та 77(1) Кодексу України про адміністративні правопорушення за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, уздовж залізниць, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим небезпечним способом передбачили стягнення штрафів.

Випалювання сухої рослинності завжди пов’язане з ризиками перекидання вогню на розташовані поруч будівлі, лінії електропередач, торфополя та лісові насадження, а продукти горіння небезпечні для людського здоров’я та довкілля.

Якщо ви вирушили до лісу на відпочинок:

  • Обирайте спеціально визначені місця – рекреаційні зони.
  • Обкопайте багаття по периметру, а непогашений вогонь не залишайте без нагляду.

Водіям варто пам’ятати, що за сухої погоди спричинити пожежу в екосистемі здатен навіть непогашений сірник або недопалок, викинутий на узбіччя.

Маневицькі рятувальники закликають жителів району об’єднати зусилля у боротьбі з несанкціонованим випалюванням сухої рослинності. Якщо ви стали свідком такого правопорушення, викликайте на місце події працівників правоохоронних органів за телефоном 102.

Пожежу, що розгоряється, спробуйте затоптати, засипати піском чи залити водою. Якщо ж не вдається впоратися самотужки або помічена вами пожежа уже набула значних розмірів, телефонуйте за номером 101.

Маневицькі рятувальники закликають не палити суху траву
Маневицькі рятувальники закликають не палити суху траву

Читайте також: Маневицькі лісівники закликають не випалювати суху траву.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024