Вербна неділя: історія, традиції і прикмети свята

21 Квітня 2019, 10:51
Вербна неділя: історія, традиції і прикмети свята 3515
Вербна неділя: історія, традиції і прикмети свята

Подією, яка і стала приводом для цього свята стало входження Ісуса Христа в Єрусалим напередодні його страждань і розп'яття.

Дата Вербної неділі завжди змінюється. Відзначають свято в кожну шосту неділю Великого посту. І після Вербної неділі вже й починається Страсний тиждень, який і передує Великодню. Католики відзначають це свято на тиждень раніше християн, 14-го числа.

Вербну неділю православні християни асоціюють зі входом Господа до Єрусалиму напередодні того, як він був розп'ятий і переніс тяжкі страждання.

Вербній неділі передує Лазарова субота. Ці два свята дуже тісно пов'язані. За день до того, як Ісус прибув до Єрусалиму він відвідав Віфанію. Його туди покликали, щоб зцілити від хвороби Лазаря. Але Спаситель не встиг прийти, і Лазар помер. Коли Спаситель на наступний день прийшов в Єрусалим, його зустрічали як справжнього героя і переможця.

А саму Вербну неділю, як свято, вважають одним з найстаріших. Про нього можна знайти згадки ще в 3 столітті. Але тоді торжество мало іншу назву – Тиждень квіток або Квітконосний. З часом, коли воно почало перетинатися вже з народними традиціями, то назву отримало на честь того, що приблизно в цей час починали розпускатися пухнасті сережки. Так ми і отримали Вербну неділю.

Українці замість пальмових гілочок, якими захоплений натовп вітав Месію при вході Господа до головного міста єврейського народу, використовують вербові гілки. У наших широтах справжню пальму не купиш, тому українці кроплять святою водою гілки верби. Звідси й назва свята - Вербна неділя.

З огляду на український клімат, гілочки з пухнастими бруньками здавна прийняли вважати символами відродження та надії у всіх починаннях. У цей день важливо не тільки їх освячувати, говорити привітання один одному зі святом, а й не забувати про молитви.

Народні звичаї, повір'я, прикмети, забобони, ритуали та гадання

Із давніх-давен в українців існує наступний звичай у Вербну неділю. У цей день після освячення верби в церкві потрібно взяти гілочки та легенько побити ними своїх дітей, можна й один одного, а також худобу, примовляючи при цьому: «Не я б'ю – верба б'є, за тиждень – Великдень, недалечко червоне яєчко!». Можна також сказати наступні слова: «Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, ще й багатий та щедрий, як наша плодюча земля!».

У народі існує прикмета: вербові гілочки можна зрізати на дереві біля дупла. А також на вербах, які ростуть поруч із цвинтарем. У наш час більшість християн, особливо з-поміж міських, не ходять самі за гілками верби, а просто купують їх на стихійному ринку, навіть не знаючи, де вони були зрізані.

Для дівчат, які хочуть якомога швидше вийти заміж, є вельми простий спосіб здійснити свою мрію. Для цього після освячення гілочок верби потрібно ними дівчину побити. І чим більше членів сім'ї це зроблять, тим більше шансів на те, що хлопець або чоловік незабаром зверне на неї увагу, і пара одружиться.

Прикмета для тих жінок, які не можуть завагітніти

Вважають, що силою Вербної неділі обов'язково варто скористатися в цьому випадку. Для цього жінці самій варто зрізати гілки верби, які в цей день вважаються чудотворними. Потім освятити їх у храмі. І поставити свічку Пресвятої Богородиці.

Після цього з'їсти три «котики» верби і попросити у Бога подарувати вагітність та здорову дитину. А ще жінка, яка хоче народити малюка, повинна зробити намисто із сережок верби. І не викидати їх доти, поки в оселі не з'явиться дитина. Після чого намисто можна буде спалити.

У народі кажуть, що у Вербну неділю можна зцілитися від безпліддя. Та й не тільки від нього, а й від інших страшних хвороб. Наприклад, для того, щоб вилікувати дитину від недуги, варто купати її у відварі зі свяченою вербою. Таким чином можна також викупати здорову дитину, захистивши її не весь рік від можливих хвороб.

У прикметах на Вербну неділю йдеться, що магічна вербна гілка обов'язково допомагає хворому одужати. Але тільки у тому випадку, якщо вона буде освяченою і цілий рік зберігатиметься вдома, біля ікон, як захисний оберіг.

Згідно давнім прикметам, сильний вітер знаменує у цей день вітряну погоду влітку. Якщо буде тепла сонячна погода, чекайте на гарний врожай фруктів. Мороз із ранку – сприятливий знак, обіцяє багатий урожай ярих зернових культур.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024