Як маневичани потрапляють на «гачок» до шахраїв

02 Травня 2019, 13:40
Як маневичани потрапляють на «гачок» до шахраїв 1943
Як маневичани потрапляють на «гачок» до шахраїв

Попри застереження з боку правоохоронців та поширення роз’яснювальної інформації у районних засобах масової інформації, жителі Маневиччини продовжують ставати жертвами шахраїв.

Зокрема, 30 квітня 2019 року невідома особа під час розмови по мобільному телефоні із жителькою району, скориставшись довірою останньої, отримала від неї конфіденційні відомості щодо її банківського рахунку у банку «Пумб», після чого з її кредитної карти зникли грошові кошти у сумі 30 тис. грн. Відомості про вчинене кримінальне правопорушення внесли в ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення яке передбачили у частині 1 статті 190 КК України (шахрайство).

Одним з найбільш розповсюджених видів шахрайства є телефонне, пов'язане з виманюванням реквізитів банківських карток або іншої конфіденційної інформації, та повідомлення про неприємності із законом близьких осіб. Такий вид шахрайства має назву «вішинг».

Його суть полягає в тому, що шахраї зателефонувавши на мобільний телефон своєї «жертви», у випадку, якщо це пов’язано з банківськими картками, представляютьсяя співробітниками відповідного банку (служба безпеки банку, менеджер, тощо) та повідомляють різного роду неправдиву інформацію, яка стосується банківського рахунку майбутнього потерпілого. Наприклад, про заблокування рахунку, про необхідність уточнення контактних даних, про хакерську атаку на банківську установу, тощо, і про все це вони повідомляють з метою нібито «зберегти кошти на банківському рахунку клієнта».

Щоб убезпечитися від даного виду шахрайства, варто розуміти, як влаштований цей процес із середини. Вся система користування банківськими картками базуються на кількох позиціях, які є персональними даними:

  • Банківська картка та її номер.
  • CVV-код.
  • Пін-код картки.
  • Номер мобільного телефону, до якого прив’язана картка.
  • Логін і пароль, якщо ви зареєстровані в системі Інтернет-банкінгу.

Саме вони є «ключами», які відмикають двері від грошей, що знаходяться на балансі вашої картки. Вищезазначену інформацію забороняють повідомляти будь-кому зі сторонніх осіб, у тому числі і працівникам банку.

Читайте також: Маневичанам розповіли як не стати жертвами телефонних шахраїв.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024