Прості правила, які збережуть врожай від пожежі у жнива

26 Червня 2019, 12:00
Прості правила, які збережуть врожай від пожежі у жнива 1844
Прості правила, які збережуть врожай від пожежі у жнива

Жнива – це особливий пожежонебезпечний період, під час якого кожна людина повинна неухильно дотримуватись правил безпечного користування електроенергією та правил поведінки в охоронних зонах електричних мереж.

Улітку в період жнив та дозрівання зернових культур підвищується рівень небезпеки ураження електричним струмом, зростає ймовірність виникнення пожеж на хлібних ланах, зернотоках, заготівельних пунктах та елеваторах, де проходять лінії електропередач, – повідомляють у прес-центрі «Волиньобленерго».

Дозріла на полях пшениця, солома та стерня є легкозаймистими об’єктами, особливо в умовах сухої, спекотної погоди та вітру. Крім того, виникненню аварійних ситуацій та загроз навколишньому середовищу сприяють людська недбалість і безвідповідальність.

«Виконання заходів електробезпеки є запорукою збереження життя та здоров’я громадян. Пам’ятайте, що лише уважність та обережність у період жнив допомагають уникнути небезпеки ураження електричним струмом, а також запобігти пожежам на сільськогосподарських угіддях», – йдеться у повідомленні відомства.

Варто пам’ятати, що один необережний крок чи легковажне поводження з вогнем поряд із діючими електроустановками таїть у собі й велику небезпеку. Викинутий недопалок, іскри від механізмів сільськогосподарських машин, випалювання стерні, скиртування соломи в охоронних зонах електричних мереж можуть стати причиною пожежі, яка призведе до значних втрат. Наголошуємо на тому, що вогонь на відкритій місцевості у безвітряну погоду може розповсюджуватися зі швидкістю до 1 м/с, а у вітряну погоду – до 10 м/с, водночас висота полум’я часто сягає 2 метрів, – йдеться у повідомленні.

Щоб уникнути нещасних випадків ураження електричним струмом, потрібно знати і неухильно виконувати головні правила поведінки в межах охоронних зон електричних мереж, а саме:

  • Не підніматися на опори і не закидати сторонні предмети на проводи ліній електропередач.
  • Не запускати повітряних зміїв та не розпалювати вогнища поблизу ліній електропередач.
  • Не відчиняти двері електроустановок, розподільчих щитів та трансформаторних підстанцій та не проникати всередину.
  • Не наближатись до місць обриву проводів ліній електропередач на відстань менш як 8 метрів.
  • Не рибалити під лініями електропередач і пам'ятати, що мокра рибальська волосінь проводить електричний струм.
  • Не складати горючі матеріали (сіно, солому, дрова) в охоронних зонах ліній електропередач.

У разі потрапляння людини під напругу, потрібно вжити заходів щодо недопущення наближення сторонніх осіб до потерпілого на відстань ближче 8 метрів та зателефонувати на гарячу лінію «Волиньобленерго» за номером телефону 0-800-21-01-31.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024