У тюрму в 16 років: маневичан попередили про покарання за «наркозлочини»

29 Червня 2019, 15:00
Жителів Маневицького району попередили про покарання за «наркозлочини» 3240
Жителів Маневицького району попередили про покарання за «наркозлочини»

Проблема розповсюдження та зловживання наркотичних засобів в останні роки набуває гостроти та ще ширших масштабів, що починає становити все більшу загрозу.

Із розвитком технологій, наркотики стали легкодоступними. Стіни міст заполонили графіті із рекламою інтернет-магазинів заборонених речовин, – розповіли у Маневицькій місцевій прокуратурі.

«Аналіз фактів затримання осіб, які займаються онлайн збутом наркотиків через мережу Інтернет свідчить, що у більшості випадків – це підлітки, які володіють навичками роботи в цій мережі. При цьому останні не замислюються над тим, що за будь-які незаконні дії з наркотичними речовинами може наступати як адміністративна, так і кримінальна відповідальність», – пояснив прокурор Артур Кирда.

Кримінальна відповідальність за наркозлочини настає з 16-ти років, а види покарання за них описали в розділі 13 особливої частини Кримінального кодексу України.

За незначні проступки у сфері незаконного обігу наркотиків може також наставати адміністративна відповідальність, передбачена статтями 44, 106-1, 106-2 КУпАП. В залежності від виду скоєного злочину чи правопорушення у сфері незаконного обігу наркотиків винні особи можуть нести покарання – від штрафу до позбавлення волі.

А тому місцева прокуратура звертається

«Звертаємось до батьків, спостерігайте за поведінкою своїх дітей. У разі встановлення будь-яких здогадок, що підліток вживає наркотики, – тривогу потрібно бити негайно. Не треба боятись того, що дитину обов’язково поставлять на облік. Повідомляю, що перебування в наркологічному диспансері – це не обов’язково облік. Законодавство дозволяє перший раз лікуватися анонімно», – зазначив прокурор.

Для того, щоб дитина не вживала наркотики, необхідними є гармонійні стосунки в сім’ї. Важливо, щоб вона почувалася потрібною і бажаною. Батьки, а не вулиця, повинні підказувати підлітку, як йому жити та поводитися. Юні наркомани – це не обов’язково діти з неблагополучних чи незаможних сімей. Не рідкість, коли й в багатих сім’ях дітям приділяють занадто мало уваги.

У разі самостійного виявлення фактів вживання, розповсюдження наркотичних засобів психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, в тому числі неповнолітніми особами  просять звертатися за телефонами та адресами:

  • (03376) 2-15-76 або 102 (Маневицький відділ поліції ГУНП в області, 44600, Маневичі, вулиця Комарова, 29).
  • (03376) 2-13-77 (Маневицька місцева прокуратура, 44600, Маневичі, вулиця Северина Наливайка, 2).
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024