У лікарнях України хочуть встановити туалет і душ у кожній палаті

21 Липня 2019, 10:05
У лікарнях України хочуть встановити туалет і душ у кожній палаті 1847
У лікарнях України хочуть встановити туалет і душ у кожній палаті

У проекті нових державних будівельних норм (ДБН) пропонують внести зміни для підвищення комфорту пацієнтів у лікарняних палатах. Зокрема, забезпеченості їх належною кількістю сучасних санітарних кімнат – туалетів та душових.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, – пише Урядовий портал.

«Жахливого сіро-зелено-синього кольору стіни, туалетні кімнати у коридорі на все відділення, зазвичай в незадовільному стані – така, на жаль, досі реальність багатьох українських лікарень. Звичайно, що в таких умовах краще не одужуватимуть пацієнти. І цю радянщину вкрай треба змінювати, підвищувати умови для надання послуг. 

Тому ми вирішили повністю оновити застарілі норми щодо проектування закладів охорони здоров’я, і одне з важливих питань – забезпеченість лікарняних палат туалетами та душовими. Пропозиція наразі така – щоб туалет і душова були в кожній палаті. У деяких звичайних лікарнях і в більшості приватних є такі палати. Ми ж хочемо зробити цю норму обов’язковою для всіх», – сказав він.

Лев Парцхаладзе підкреслив, що також вкрай важливо, щоб нові туалети та душові кімнати були доступними для маломобільних груп населення – людей з інвалідністю, пацієнтів з післяопераційним станом здоров’я, вагітних жінок тощо. 

«Всі вимоги щодо того, як треба правильно влаштовувати санітарні і душові кімнати із забезпеченням безперешкодного доступу, містяться у чинних ДБН «Інклюзивність будівель і споруд». І в нових ДБН щодо закладів охорони здоров’я мають обов’язково бути посилання на ці вимоги, як це правильно треба робити. Так має бути!» – додав заступник Міністра.

Які саме норми хочуть переглянути?

«Будинки й споруди. Заклади охорони здоров’я» поширюються на проєктування нових і реконструкцію існуючих будинків і споруд усіх типів закладів охорони здоров'я незалежно від їх відомчого підпорядкування і форм власності, а також приміщень медичного призначення, вбудованих чи таких, що входять до складу інших типів будинків.

У проєкті нових ДБН пропонують переглянути вимоги щодо:

  • Місткості лікарняних палат – як звичайних, так і для батьків з дітьми або мам та новонароджених.
  • Комфорту в палатах та забезпеченості їх санітарними кімнатами.
  • Спеціального обладнання для палат.
  • Інклюзивності медичних закладів.
  • Проєктування службових приміщень для персоналу.
  • Влаштування публічного простору лікарень: вимоги до проєктування холів, рецепції, приймального відділення, кафе, аптеки, місць для дитячих візків, зони очікування.
  • Рекуперації та вентиляції тощо.

Зазначають, проєкт нових ДБН розробляється за активної участі Міністерства охорони здоров’я України, фахівців галузі, експертів та громадськості. 

Повідомляють, державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проєктування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

Коментарі
22 Липня 2019, 13:39
Хай обладнують хоть чим, скоро за таку зарплатню не буде кому людей лiкувати, так до прикладу доведу лiкар вузької спецiалiзацiї заробляє таку саму зарплатню як звичайна санiтарка!Готуйтесь до того, що вам прийдеться шукати допомоги зi здоровям у приватних мед закладах де з вас здеруть в 10 раз бiльше!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024