Маневицькі ліси досліджували іноземні науковці. ФОТО

04 Серпня 2019, 11:40
Маневицькі ліси досліджували іноземні науковці 3783 Джерело: Прес-служба Волинського ОУЛМГ
Маневицькі ліси досліджували іноземні науковці

У Маневицькому районі досліджували стан заповідних лісів.

На сьогодні в центрі уваги лісівників та громадськості є масове всихання соснових лісів на всій території України. Це дійсно важлива екологічна та лісівнича проблема – соснові лісостани займають найбільші площі в складі лісів Полісся та і й України загалом. Про це повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Разом із тим, в останні роки лісівники відзначають погіршення санітарного стану листяних дерев, зокрема берези та вільхи чорної – порід, з якими раніше не було особливих проблем. Характерними ознаками є: розрідження крони дерев, поступове відмирання гілок, а потім і дерева загалом.

Нагадаємо, на Волині розпочалася робота з виявлення особливо цінних для збереження лісових територій.

Дослідження стану листяних порід Полісся розпочаті ще в 2017 році. Тоді працівниками Національного лісотехнічного університету України (м. Львів) Крамарцем В.О., Мацях І.П., Ходзінським В.П. на території лісогосподарських підприємств Волинського та Рівненського ОУЛМГ були відібрані зразки ґрунту та деревини із насаджень з ознаками всихання. Лабораторні аналізи, виконані з допомогою науковців Південного Шведського Лісового Наукового Центру (Swedish University of Agricultural Sciences, Southern Swedish Forest Research Centre) в м. Алнарп, показали наявність патогенів із роду Phythophthora.

За останні 50-60 років кількість раніше не відомих інвазійних видів Phytophthora, які призводять до значного відмирання природних і культивованих лісів, зростає в геометричній прогресії. В Україні широкомасштабного вивчення лісових патогенів з цього роду не проводилося. Ідентифікація фітофтор є досить складною, ураження дерев часто маскується вторинними патогенами, які розвиваються на відмираючих деревах (кореневі гнилі, стовбурові шкідники тощо).

Цього року на території ДП «Поліське ЛГ» працювала наукова експедиція, у якій, окрім українських дослідників, взяли участь вчені Dr. Ivan Milenković та Dr. Tamara Corcobado Sánchez із Дослідницького центру фітофтори (http://www.phytophthora.org/) Університету Менделя з міста Брно (Чехія).

Спільно із працівниками лісової охорони були обстеження насадження вільхи чорної та берези повислої. Відібрано зразки ґрунту та води для проведення подальших лабораторних досліджень. Точна ідентифікація збудників дасть змогу розробити заходи протидії поширенню та розвитку патогенів з роду Phytophthora.

Команда дослідників
Команда дослідників

Під час експедиції
Під час експедиції

Науковці досліджують лісові території
Науковці досліджують лісові території

Науковці досліджують лісові території
Науковці досліджують лісові території

Команда дослідників
Команда дослідників

Маневицьькі ліси
Маневицьькі ліси

1
Маневицькі ліси
Маневицькі ліси

Команда дослідників
Команда дослідників

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024