В Україні збільшили перелік «Доступних ліків»

17 Серпня 2019, 14:30
В Україні збільшили перелік «Доступних ліків» 1112
В Україні збільшили перелік «Доступних ліків»

Завершили формування Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації по урядовій програмі «Доступні ліки».

У новій редакції Реєстру кількість ліків, які пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом 2 типу та бронхіальною астмою можуть отримати безоплатно, збільшилась на 14 позицій. Про це повідомляють у Національній службі охорони здоров'я. 

Читайте також: Медичний стартап: як Нацслужба здоров’я 9 місяців витрачала державні гроші. ІНФОГРАФІКА

НСЗУ вперше здійснювала формування Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації. Нова редакція містить 254 лікарських засобів, що підлягають реімбурсації. З них за нозологіями: 195 – для лікування серцево-судинних захворювань, 45 – діабету 2 типу, 14 – бронхіальної астми. 

«Вперше всі процеси при формуванні Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації відбулися в електронному форматі. Це забезпечило чіткі і прозорі правила для всіх учасників, зробило процеси швидшими та зручнішими. І це сприяло тому, що в результаті спільної роботи ми отримали Реєстр, у якому зросла кількість лікарських засобів, безоплатних для пацієнта. А саме в інтересах пацієнта працює програма «Доступні ліки», – зазначив голова Нацслужби охорони здоров'я  Олег Петренко

У новому Реєстрі кількість безоплатних ліків для пацієнтів зросла на 14 позицій, з 64 до 78. До Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, входять не тільки ліки вітчизняних фармацевтичних виробників, а й країн ЄС, Ізраїлю.   

Читайте також: Електронний рецепт від лікаря та е-медична картка: як це працює

Нагадаємо, НСЗУ реалізує урядову програму реімбурсації з 1 квітня 2019 року. Завдяки використанню електронних інструментів оновлена програма «Доступні ліки» стала зручнішою і для пацієнтів, і для аптек. Аптека має один договір з НСЗУ на участь у програмі, пацієнт може отримати електронний рецепт у лікаря, якого обрав за декларацією, а отримати свої препарати можна у будь-якій аптеці, яка має договір з НСЗУ, незалежно від місця проживання чи реєстрації. 

Наразі з 5,2 мільйона виписаних електронних рецептів погашено 4,2 мільйона. Понад 1,1 мільйона пацієнтів отримали необхідні ліки безоплатно або з невеликою доплатою. З новою редакцією реєстру пацієнти, які живуть з серцево-судинними захворюваннями, діабетом 2 типу та бронхіальною астмою, зможуть безоплатно отримати більшу кількість лікарських засобів.

Переглянути оновлений перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації по урядовій програмі «Доступні ліки», можна тут https://bit.ly/2KQEniZ. Відповіді на питання щодо реалізації цієї програми пацієнти можуть отримати, зателефонувавши у контакт-центр НСЗУ за коротким номером 16-77

Читайте також: Як отримуватимуть медичну допомогу волиняни, які не встигли укласти декларацію з сімейним лікарем

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024