Жителям Маневицького району нагадують про небезпеку грибних отруєнь

13 Вересня 2019, 13:20
На Маневиччині лісники нагадали правила для грибників та відвідувачів лісу 3396 Джерело: Маневицьке ЛГ
На Маневиччині лісники нагадали правила для грибників та відвідувачів лісу

У Маневицькому лісовому господарстві нагадали правила, яких необхідно дотримуватися навіть досвідченим грибникам.

Щоб не отруїтися, потрібно брати лише ті гриби, в їстівності яких ви впевнені на всі 100%. Також необхідно знати, що отруйними бувають не тільки мухомори й поганки, але і гриби-двійники або помилкові гриби, які дуже схожі на білі, опеньки, лисички, маслюки. 

Щоб уникнути неприємних наслідків, у підприємстві радять жителям району дотримуватися таких порад:

  • Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. Гриби в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика.
  • Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів.
  • Ніколи не пробуйте сирі гриби на смак.
  • Гриби потрібно варити мінімум 2 рази.
  • Не пригощайте грибами дітей, людей похилого віку і вагітних жінок.
  • Не слід вживати гриби кілька днів підряд.

Отруєння грибами характеризується тяжким клінічним перебігом і високою летальністю, що зараховує їх до найбільш небезпечних захворювань харчового походження.

Симптоми отруєння виявляються через 5-7 годин після вживання (якщо причиною отруєння є консервований продукт, то набагато швидше): судоми, гострий біль у животі, нудота, блювання, запаморочення, сповільнений пульс.

При перших ознаках отруєння, навіть легкого, слід негайно звернутися до медичного працівника або відправити постраждалого до лікарні. До прибуття лікаря хворому необхідно надати першу допомогу.

Передусім слід очистити шлунок і кишківник постраждалого від їжі, давши йому випити 4-5 склянок охолодженої кип’яченої води або содового розчину (одна чайна ложка питної соди на склянку води) і штучно викликати блювоту, дати проносне. Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння і призначити правильне лікування.

Необхідно пам’ятати, що гриби є «важкою їжею», яка протипоказана дітям до 12-14 років, людям похилого віку та особам, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

Оскільки отруєння можуть виникати не тільки при вживанні отруйних грибів, необхідно пам’ятати, що при порушенні технології заготівлі навіть їстівні гриби можуть становити небезпеку для здоров’я. Дотримання правил збирання та приготування грибів – справа надзвичайно відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити тяжке отруєння і призвести до летальних наслідків.

Також всім відвідувачам лісів нагадують, що треба дотримуватись правил пожежної безпеки в лісах – не розводити багать, не викидати недопалки та сірники, адже лісова пожежа це трагедія для природи, а призвести її може навіть одна необачна іскра.

На прогулянку візьміть обов'язково сміттєвий пакет, щоб прибрати за собою.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024