Маневицьких підлітків попередили про кримінальну відповідальність за вчинення злочинів

17 Листопада 2019, 12:00
Маневицьких підлітків попередили про кримінальну відповідальність за вчинення злочинів 2665
Маневицьких підлітків попередили про кримінальну відповідальність за вчинення злочинів

Серед неповнолітніх маневичан поширюють думку, що до повноліття за їх правопорушення відповідають батьки. Але, насправді, це твердження є помилковим.

Відповідно до вимог Кримінального кодексу України до  кримінальної відповідальності підлягають особи, яким на момент коли вони вчинили злочин виповнилося шістнадцять років, – кажуть у Маневицькій місцевій прокуратурі.

Це так званий загальний вік кримінальної відповідальності. У законі також передбачають і знижений вік кримінальної відповідальності. Йдеться про осіб віком від 14 до 16 років. Останні підлягають кримінальній відповідальності за такі види злочинів, як:

  • Убивство 
  • Умисне тяжке тілесне ушкодження 
  • Зґвалтування 
  • Хуліганство та інші.

Неповнолітні віком від 11 до 14 років не можуть бути суб’єктами злочину, оскільки не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність.

Проте у частині 2 статті 97 Кримінального кодексу України визначають, що до цих осіб можуть застосувати примусові заходи виховного характеру, такі як:

  • Застереження
  • Обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього
  • Передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їхнє прохання
  • Покладення на неповнолітнього, який досяг п’ятнадцятирічного віку і має майно, кошти або заробіток, обов’язку відшкодування заподіяних майнових збитків
  • Направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на термін, що не перевищує трьох років.

Додатково у Маневицькій місцевій прокуратурі повідомляють, що упродовж 2019 року у провадженні СВ Маневицького ВП ГУНП в області перебувало три кримінальні провадження стосовно неповнолітніх, яким повідомили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень і надалі скерували з обвинувальним актом до суду для розгляду по суті.

«Пам’ятайте головне, що для того, щоб дитина не вчиняла правопорушень, необхідними є гармонійні стосунки в сім’ї. Важливо, щоб вона почувалася потрібною і бажаною. Батьки, а не вулиця, повинні підказувати підлітку, як йому жити й поводитися. Лише спільними зусиллями як працівників правоохоронних органів так і педагогів, батьків можна досягти бажаного результату», – ідеться у повідомленні.

Читайте також: Жителів Маневиччини знайомлять з особливостями кримінальної відповідальності

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024