Маневичанам на замітку: що варто знати про новий антирейдерський закон

15 Листопада 2019, 16:30
Що варто знати про новий антирейдерський закон 1975
Що варто знати про новий антирейдерський закон

Минулого тижня набув чинності Закон України №1056-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності».

Очільник юстиції області Валентин Кухарик зазначив, що цей нормативно-правовий акт вносить ряд змін до інших законодавчих актів та встановлює ряд дієвих антирейдерських запобіжників.

Йдеться про встановлення додаткового захисту нотаріально засвідчених документів від підробки; про те, що при проведенні реєстраційних дій в системі, а саме перед винесенням рішення про державну реєстрацію, державні реєстратори не лише використовуватимуть електронний підпис, але й підтверджуватимуть операцію на мобільному телефоні, використовуючи систему MobileID. 

Обов’язок реєстратора встановлювати, чи належна людина звернулася за вчиненням дії, чи усвідомлює ця людина значення своїх дій, чи є у неї повноваження звертатися саме за вчиненням такої дії та ряд інших питань. Також наголошують на відповідальності, яка чекає злісних порушників.

Так, якщо реєстратор, який без будь-яких належних документів, з порушенням територіальності свідомо здійснюватиме захоплення власності, буде раз і назавжди позбавлений доступу до реєстраційних дій.

З 2 листопада 2019 року діє найжорсткіша санкція – анулювання доступу до державних реєстрів довічно. За порушення порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень також збільшена відповідальність і відтепер згідно з кодексом України про адміністративні правопорушення штраф становить від 6800 до 10200 гривень.

Читайте також: Маневиччина: хто такі громадські радники і як ними стати

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024