Волинь посіла третє місце серед регіонів, де найчастіше зазіхають на свободу слова 

16 Січня 2020, 16:00
Волинь посіла третє місце серед регіонів, де найчастіше зазіхають на свободу слова  703
Волинь посіла третє місце серед регіонів, де найчастіше зазіхають на свободу слова 

В Україні значно погіршилася ситуація зі свободою слова. 

Протягом 2019 року зафіксували 243 випадки порушень свободи слова, з них 172 стосувалися відритої фізичної агресії проти журналістів. Про це кажуть в Інституті масової інформації.

Волинь посіла третє місце серед регіонів за кількістю порушень, адже тут зафіксували 15 випадків. На першому місці – Київ та область (89 випадків), на другому – Одещина (19 випадків).

Уперше за останні три роки в Україні сталося вбивство журналіста. 20 червня 2019 року в лікарні помер черкаський журналіст Вадим Комаров, який так і не вийшов з медикаментозної коми після нападу.

Основними категоріями порушень свободи слова в Україні у 2019 році були:

  • Перешкоджання законній журналістській діяльності – 99 випадків (більше, ніж за аналогічний період попереднього року, коли було зафіксовано 96 перешкоджань)
  • Погрози – 37 випадків (більше, ніж попереднього року, коли було зафіксовано 33 погрози)
  • Побиття – 23 випадки (менше, ніж попереднього року, коли було зафіксовано 31 побиття)
  • Ненадання доступу до інформації – 21 випадок (більше, ніж попереднього року, коли було зафіксовано 19)
  • Кібератаки та юридичний тиск – по 18 випадків (в попередньому році – 15 кібератак, випадків юртиску – 13).

У порівнянні з 2018, минулого року в Україні зросла кількість випадків цензури – шість (два за аналогічний період 2018 року). За даними моніторингу ІМІ, це сталося через посилення цензури медіавласників. Зокрема, з телеканалу ZIK звільнилися сотні журналістів на знак протесту проти цензури, про що вони зробили окрему заяву.

У 2019 році в Україні відбулися президентські та парламентські вибори. За підсумками моніторингу свободи слова під час виборів, експерти ІМІ констатували, що вибори відбулися в демократичний спосіб і з дотриманням прав журналістів, були зафіксовані лише незначні порушення з боку членів виборчих комісій.

На окупованих територіях України робота незалежних журналістів залишається або практично неможливою, або суттєво утрудненою. Українські журналісти позбавлені можливості висвітлювати події на цих територіях через значну загрозу фізичній безпеці.Так само мешканці окупованих територій України мають обмежений доступ до українських джерел інформації, десятки інформаційних видань є заблокованими на цих територіях, що є серйозним обмеженням свободи слова та порушенням міжнародних норм.

ІНФОГРАФІКА
ІНФОГРАФІКА

Читайте також: На Волині оголосили війну незаконним пилорамам

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024