Маневичанам роз’яснили порядок укладення шлюбу

16 Лютого 2020, 16:11
Маневичанам роз’яснили порядок укладення шлюбу 4127
Маневичанам роз’яснили порядок укладення шлюбу

У побуті шлюбом називають сумісне проживання, і довготривалі романтичні відносини, і релігійний обряд.

Однак, лише шлюб який зареєстрували в органі державної реєстрації актів цивільного стану є підставою коли подружжя набуває взаємних прав та обов’язків, які визначили у сімейному законодавстві, розповіли у відділі «Маневицького бюро правової допомоги».

Право одружуватися виникає в особи, коли вона досягає 18 річного віку. За особливих обставин, та у випадку, якщо шлюб відповідає інтересам особи, можна вступати в шлюб із 16  років, однак рішення про так звану емансипацію (коли набувають повної цивільної дієздатності) приймає виключно суд.

Якщо наречені одружуються вперше, з собою потрібно мати лише паспорти (або документ, що посвідчує особу іноземця чи особи без громадянства). Крім того, іноземець має пред’явити посвідку на постійне чи тимчасове проживання, або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України. Для громадян України, які постійно проживають за кордоном потрібно пред’явити паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Для осіб, що не досягли шлюбного віку, до органів реєстрації потрібно подати рішення суду про те, що їм надають право на шлюб.

Водночас, якщо хоча б один із подружжя уже перебував у шлюбі, йому потрібно пред'явити, документ про припинення попереднього шлюбу (це може бути свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду, свідоцтво про смерть іншого з подружжя, тощо).

В уповноваженому органі наречені пишуть заяву про державну реєстрацію шлюбу. Усі документи, які склали іноземною мовою, подають разом з їх перекладами на українську мову, засвідченими в установленому порядку, тобто після того, коли пройдуть легалізацію (подання нотаріально завіреного перекладу).

Крім того, для реєстрації шлюбу сплачують державне мито у розмірі 0,85 гривні, документ про сплату якого або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати державного мита.

Заява про реєстрацію шлюбу подають жінки та чоловіки особисто. Якщо, через поважні причини зробити це не можливо, таку заяву можна подати через представника, повноваження якого мають бути прописані у нотаріально завіреній довіреності.

Наречені зобов'язані повідомити один одного про стан свого здоров'я. Відомості, які приховали про стан здоров'я одним з наречених, може бути підставою для визнання шлюбу недійсним в майбутньому.

За загальним правилом, шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання заяви про його реєстрацію. За наявності поважних причин, шлюб можуть зареєструвати швидше, також у разі вагітності нареченої, народження нею дитини, чи коли є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструють у день, коли подають відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця.

Також в Україні діє програма «Шлюб за добу». Скориставшись такою послугою наречені можуть одружитися протягом 24 годин, сплативши при цьому дещо більшу суму. Вартість послуги різниться залежно від регіону. У Луцьку така вартість складається із: 1500 гривень – за послуги Луцького міського відділу ДРАЦС Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у день призначення шлюбу. 2000 гривень. – за послуги Луцького міського відділу ДРАЦС Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у вихідний та святковий день. 100 гривень – складання заяв (по 50 гривень за одну заяву).

У Маневицькому районі таку послугу поки що не надають.

У такому випадку, крім стандартного пакета документів, який навели вище, особами, які виявили бажання скористатися послугою та реєстратором укладають договір про надання послуги з організації проведення державної реєстрації шлюбу.

За загальним правилом реєстрація шлюбу відбувається у приміщенні органу державної реєстрації актів цивільного стану, за окремої заяви реєстрацію шлюбу можуть провести в урочистій обстановці. Реєстрація шлюбу може відбуватися і за місцем проживання наречених або в іншому місці, якщо вони не можуть з поважних причин прибути до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Присутність нареченої та нареченого в момент реєстрації їхнього шлюбу є обов'язковою, тут уже жодні представники не зможуть допомогти.

У разі коли реєстрація шлюбу у визначений день не відбулася, заява про реєстрацію шлюбу втрачає чинність після спливу трьох місяців від дня її подання.

У випадку безпідставної відмови від шлюбу (тобто, якщо вона не викликана аморальною, протиправною поведінкою одного з наречених, чи прихованням важливих обставин, зокрема стану здоров'я, наявності дитини, тощо) та особа, яка відмовилася від шлюбу, зобов'язана відшкодувати другій стороні витрати на реєстрацію шлюбу та весілля.

Читайте також: Хто має право на безоплатну первинну правову допомогу

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024