Жителів Маневицького району просять не палити суху траву

05 Квітня 2020, 12:00
Жителів Маневицького району просять не палити суху траву 3471
Жителів Маневицького району просять не палити суху траву

Під час лютого поточного року на території Волинської області спостерігають суху та сонячну погоду, що призводить до неконтрольованих випалювань сухої рослинності. 

Щорічно з настанням весни рятувальникам доводиться стикатися з проблемою весняних палів сухої трави й збільшенням кількості пожеж, що виникають в результаті спалювання тогорічної сухої рослинності.

Коли випалюють суху траву, то порушують кореневу систему рослин, від високої температури знищується родючий шар ґрунту, гинуть комахи й тварини. Також це часто призводить до великих пожеж та людських жертв. Від охопленої трави загоряються житлові будинки, господарські будівлі, сараї з худобою, гинуть люди.

Нерідко вогонь переходить на лісові масиви та може прийняти загрозливі розміри, переходячи в торф'яні та лісові пожежі. А саме випалювання сухої трави часто призводить до торф'яних пожеж. Торф'яні пожежі охоплюють великі площі й важко піддаються гасінню, особливо великих пожеж, коли горить шар торфу значної товщини. Торф може горіти у всіх напрямках незалежно від напрямку і сили вітру, а під ґрунтовим обрієм він горить і під час помірного дощу та снігопаду. Але, мабуть, найнебезпечніше – густий дим торфовищ, який стелиться низько над землею і є особливо небезпечним для здоров’я людей та екології в цілому.

З метою не допустити виникнення таких пожеж, у Маневицькому районному відділі управління державної служби надзвичайних ситуацій України у Волинській області закликають жителів району припинити випалювати тогорічну траву, адже неконтрольований вогонь при сухій погоді швидко поширюється, знищує гектари трави, пошкоджує і випалює дерева та житлові будинки.

Також у Державній екологічній інспекції у Волинській області попереджають жителів району, що у чинному природоохоронному законодавстві заборонили спалювати стерню, суху траву та залишки рослинності.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, пасовищ, рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу накладають штраф на жителів від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

«Шановні Маневичани, гості, туристи і подорожуючі! Будьте обережні! Не підпалюйте залишки сухої трави, не кидайте незагашених недокурків на землю як на полі, так і з автомобілів. Не розпалюйте без потреби вогнищ і не залишайте їх тліючими. Не розводьте вогонь у лісах у не відведених для цього місцях. Не послаблюйте нагляд за малолітніми дітьми під час відпочинку на лоні природи.  Пам'ятайте, що тільки свідома поведінка і суворе дотримання правил пожежної безпеки допоможе Вам уникнути неприємних наслідків», ідеться в повідомленні.

Жителів Маневицького району просять не палити суху траву
Жителів Маневицького району просять не палити суху траву

Читайте також: Маневицькі рятувальники провели спеціальні навчання на території Римо-Католицької церкви

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024