В Україні збільшать тривалість відпустки

28 Червня 2020, 09:35
Фото ілюстративне 1298
Фото ілюстративне

В Україні може з’явиться чотири додаткових вихідних на рік. У проєкті нового Кодексу законів про працю пропонують значно збільшити тривалість відпустки.

Про це пише сайт Обозреватель.

Зараз загальна відпустка становить 24 дні, а за новими правилами – 28 днів. Ті, хто молодше від 18 років, має право на 31 день відпустки.

У стаж роботи, що дає право на щорічну основну оплачувану відпустку, зараховуються:

  • час фактичної роботи (зокрема й на умовах неповного робочого часу простою не з вини працівника) протягом робочого року, за який надається відпустка;
  • час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому виплачувалася допомога за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням;
  • час перебування у відпустці через вагітність та пологами;
  • час щорічної оплачуваної відпустки.

Крім того, зараз серед причин для звільнення бажання роботодавця немає взагалі, хоча фактично це не заважає «просто так» розривати трудові відносини. У новому ж КЗпП «ініціатива роботодавця» виводиться як окрема причина. Правда, для цього потрібні підстави.

«Роботодавець має право за власною ініціативою розірвати трудовий договір із працівником у разі його відмови від зміни істотних умов трудового договору, а також із причин економічного, технологічного, структурного або аналогічного характеру», – йдеться в законопроєкті.

HR-експерт Олександр Білоус додає: що саме можна вважати «структурную» або «аналогічною» причиною, сказати складно. Але це розв’язує руки роботодавцю звільняти без очевидних на те підстав.

«Ми бачили проєкт КЗпП, у якому взагалі не потрібно було мати причину для звільнення, саме бажання роботодавця було такою причиною. Зараз же потрібні хоч і не до кінця виразні, але конкретні підстави для звільнення», – розповідає Білоус.

Про звільнення роботодавець повинен попередити заздалегідь:

  • за 15 днів – якщо співробітник працював до пів року;
  • за 30 днів – якщо працював більше ніж пів року;
  • за 60 днів – якщо працював понад п’ять років;
  • за 90 днів – якщо працював більш ніж 10 років.

«За домовленістю сторін попередження можуть бути замінені грошовою компенсацією в розмірі, визначеному трудовим договором, але не менше від подвійного середньоденного заробітку працівника за кожен робочий день», – йдеться в проєкті.

Наприклад, якщо ви працювали більше ніж пів року, але роботодавець вас вирішив звільнити «одним днем», то як компенсацію йому доведеться виплатити двомісячну зарплату.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024