У підтримку Маневицького району запланували ще одну акцію протесту

29 Червня 2020, 14:13
У підтримку Маневицького району запланували ще одну акцію протесту 6855
У підтримку Маневицького району запланували ще одну акцію протесту

На Маневиччині 30 червня о 8:30 в селі Оконськ жителі району вийдуть на акцію протесту.

На перехресті шосе Київ-Ковель та Любешів-Луцьк вони перекриють дороги міжнародного значення в знак протесту щодо непродуманого укрупнення районів, повідомили в Маневицькому оргкомітеті. 

Нагадаємо, що раніше близько двох сотень людей на шляху Київ – Ковель – Ягодин влаштували акцію протесту проти чинних планів укрупнення районів.

За рішенням Кабінету Мністрів на Волині пропонують об’єднати три райони з центром у місті Камінь-Каширському. Проте Камінь-Каширський не відповідає усім необхідним критеріям, а жителі сусідніх районів не бажають приєднуватися до депресивного району з центром в економічно відсталому містечку.

Саме 30 червня профільний комітет Верховної Ради розглядатиме проєкт постанови Верховної Ради «Про ліквідацію та утворення районів». За запропонованою Кабінетом Міністрів версією на Волині утворюють 4 райони замість чинних 16. Три чинних райони (Камінь-Каширський, Маневицький та Любешівський) частково об’єднуються в один з центром в місті Камінь-Каширську.

«30 червня це питання розглядатиме профільний комітет Верховної Ради, і ми маємо зібратися, щоб продемонструвати депутатам свій протест проти такого абсолютно не логічного визначення Камінь-Каширська центром новоутвореного району. Ми вимагаємо визначити центром селище міського типу Маневичі. І наша позиція більш, ніж аргументована. Адже Маневичі значно потужніший економічно населений пункт, має розвинутішу інфраструктуру, в тому числі соціальну. Ми хочемо, щоб наші аргументи нарешті почули в Києві», наголосив депутат Маневицької районної ради Петро Зінчук.

Маневичани у своїх вимогах керуються об'єктивними критеріями. Вони зокрема вказують на те, що лише за 2019 рік Маневицькому районі реалізували промислової продукції на 402 мільйони гривень, що вдвічі більше за два сусідні райони: Камінь-Каширський та Любешівський, які об'єднують разом. Окрім того, Маневичі мають серйозні логістичні переваги: саме тут проходить залізнична гілка Київ-Ковель, два шосе: Київ-Ковель-Варшава та Луцьк-Любешів-Білорусь.

Якщо керуватися методичними рекомендаціями, які затвердили раніше Мінрегіонбудом, то саме Маневичі в першу чергу відповідають усім необхідним критеріям для того, аби бути центром. Єдиною перевагою Камінь-Каширська є кількість населення у 64 тисячі. Проте в Маневичах вважають, що більша кількість населення в поєднанні низькими економічними та інфраструктурними показниками Камінь-Каширська є навіть мінусом, адже свідчить про нездатність забезпечити економічне зростання, маючи переваги в кількості населення.

«Нам абсолютно не зрозуміла позиція Києва з цього питання. Чому один з найбільших районів в області Маневицький ділять на дві частини. Саме тому перекриваємо дорогу щоб привернути увагу тих від кого залежить наше майбутнє. Сьогодні треба по максимуму покращувати життя простої людини. Надіємось, що вимоги маневицької громади почують у владних кабінетах. Наші сусіди з Любешівського району бачать Маневичі центром майбутнього району, що і підтвердили депутати своїм рішенням ще минулого року», сказала депутатка обласної ради Людмила Кирда.

В Маневичах наголошують, що не бажають належати до району зі слабким центром та відсутністю перспектив розвитку. Таке рішення в результаті лише послабить економіку Маневич та можливості її зростання. Тому вважають, що краще їх приєднати до Луцького або Ковельського району.

Контакти організаторів: 097-491-10-40 та 067-777-16-64

Читайте також: На Волині та Рівненщині – по чотири райони: Кабмін наново поділив Україну

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39