Раритет. Історія «солом’яника діда Ригора», в якому на Волині зберігали зерно

05 Серпня 2020, 16:00
Солом'яник для зберігання зерна, сплетений на Волині 1632 Джерело: Занесло в село
Солом'яник для зберігання зерна, сплетений на Волині

У селі на Волині зберегли дідівський раритет: плетену ємність, в якій господарі майже сто літ тому зберігали зерно.  

Бочка, яка може вмістити до 1 тонн збіжжя, сплетена із соломи руками Григорія Негодюка із села Годомичі на Маневиччині. Історію цього раритету розповіли на сторінці «Занесло в село»

«...Дід Ригор робив солом'яники. І вже діда Ригора на світі нема, а солом'яники стоять. Вони пам'ятають його мозолі. Вони чули, про що він думав, доки зашкарублими від життя пальцями плів оці чудернацькі бочки.

...У хаті діда Ригора ще багато того, що він лишив по собі, що досі тримає його душу під цим дахом
Десь у світському житті він був Григорієм Негодюком. Народився у 1908-му. Хазяйнував так, що в селі досі згадують. Прийшов сюди в приймаки. Коли став на рушник зі своєю дружиною Варварою, то були такі молоді, що їм мусили «дописати років», щоби одружити. Варвара була одиначка і мала шмат землі. З неї дід Ригор і почав...

Солом'яниками звуть великі плетені бочки для зберігання зерна. У цю «влазить вісім метрів зерна»! (800 кг раптом що). Цьому солом'янику - добігає до сотні літ. Якщо точніше - літ 80. Уявляєте, скільки зерна він зберіг? Як і раніше, стоїть собі в сінях. Сушить на собі нагідки... Чекає нового збіжжя», - йдеться на сторінці. 

Нині солом’яник зберігають у родині нащадків Григорія Негодюка. 

«Винесли б в клуню, а не можна: у двері не пролазить. Розрізати - шкода. От і стоїть. Нагадує нам про діда Ригора. Був такий добрий, що я просто уявити не могла, що такі люди можуть бути. Ніколи не заматюкався. Ніколи не розсердився. І мав руки - золоті. Бачите ж...» - каже його невістка Ганна Негодюк.


Ось так раритет від діда Ригора зберігається нині
Ось так раритет від діда Ригора зберігається нині

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024