У Польщі подали петицію з проханням покращити ситуацію на кордоні з Україною

07 Серпня 2020, 10:00
Митниця «Дорогуськ-Ягодин» 1221
Митниця «Дорогуськ-Ягодин»

Петиція адресована до Міністерства внутрішніх справ та адміністрації, Підкарпатського та Люблінського воєвод. 

Як пoвідoмляє Yavp.pl, автором петиції є громадський діяч Якуб Логінов. Він просить покращити ситуацію, яка склалася на польсько-українському кордоні.

Автор наголошує, що вона протягом багатьох років не відповідає жодним стандартам. Поширеними проблемами є, зокрема, величезні черги, надто повільна робота польських прикордонників, та дрібна контрабанда, на яку закривають очі. 

«На кордоні досі трапляються випадки некультурної поведінки польських прикордонників, які з погордою та невиправданою зверхністю ставляться до подорожуючих української національності, тим самим створюючи фатальний імідж нашій країні та Євросоюзу в цілому», – йдеться в петиції.

Якуб Логінов також зазначає, що на польсько-українському кордоні діє надто мало пунктів пропуску. Обіцянки відкрити додаткові, так і не були реалізовані.

Читайте також: Україна внесла Польщу до списку із «червоної» зони: що це означає

«Пішохідні прикордонні переходи в Мальховіце та Гребенному мали бути відкриті у 2015 році. Вже 2020 рік, але справа практично не рухається вперед», – наголошує автор петиції.

Він звертається до міністра внутрішніх справ Польщі з проханням в бюджеті на 2021 рік суттєво збільшити видатки на прикордонну інфраструктуру. 

«Принаймні 100 мільйонів злотих для інвестиції в пункт пропуску в Люблінському воєводстві та 100 мільйонів злотих в Підкарпатському воєводстві. Ці кошти, насамперед, мають бути спрямовані на будівництво інфраструктури для пішоходів як в існуючих пунктах пропуску, так і в нових», – йдеться в петиції.

На думку її автора, польські прикордонники також мають передбачити «нові форми мобільності» в організації прикордонного руху з Україною. Зокрема, йдеться про створення асфальтових тротуарів, велодоріжок, які вестимуть до пунктів пропуску. Усе для того, щоб подорожуючі могли дістатися туди на велосипедах, роликах,  скейтбордах чи самокатах.

«Закликаємо також надати пріоритет залізничному транспорту як найбільш оптимальному способу перетину кордону», – додав Якуб Логінов.

Читайте також: У Польщі з'явилася петиція з проханням впускати українців без карантину

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024