Маневичанам розповіли, як не потрапити на «гачок» до шахраїв

06 Серпня 2020, 15:30
Маневичанам розповіли, як не потрапити на «гачок» до шахраїв 2033
Маневичанам розповіли, як не потрапити на «гачок» до шахраїв

З кожним днем шахраї втілюють у життя нові «схеми» протиправного заволодіння майном (грошовими коштами) довірливих громадян.

Винахідливість злочинців не знає меж і нові способи позбавити людину її грошей чи майна виникають постійно. Шахраї діють на вулиці, в інтернеті, телефоном і навіть приходять додому до жертви, розповіли у Маневицькій місцевій прокуратурі.

Нові схеми шахрайства реалізовують за допомогою різноманітних інтернет сайтів, для прикладу «OLX», «Авторіа». Шахраї використовують довірливих продавців, банкомати «Ощадбанку», «ПриватБанку». А тому з метою запобігання у майбутньому вчинення нових злочинів, в прокуратурі наголошують на найбільш розповсюджених випадках.

Читайте також: У Маневичах викрили шахрайство на понад 53 тисячі гривень

Схема з двома довірливими продавцями

Шахрай укладає угоду з одним з покупців, при цьому просить переказати гроші на банківську картку, іншої людини, у якої він щось купує.

Надалі, покупець з’ясовує причини неотримання товару у шахрая, який пояснює, що товар не відправлений, оскільки до нього на банківську картку гроші не надходили.

Неприємності з рідними

Як правило на мобільний телефонує шахрай та повідомляє, проте що близькі люди потрапили у поліцію чи то в лікарню і на їх лікування терміново необхідні кошти. В такому випадку потрібно не панікувати, а при можливості вийти на зв’язок з рідними на яких вказав шахрай та відразу повідомити про такий факт органи поліції.

Шахраї й карти «ПриватБанку»

Шахрай під виглядом працівника банку телефонує і повідомляє, що карткою клієнта хочуть скористатись сторонні особи, а потім просить назвати останні чотири цифри картки «ПриватБанку». При цьому він крім номера карти намагається дізнатися додаткові дані про власника картки. Наприклад, термін дії, наявність кредитного ліміту і так далі. Якщо вам прийшла SMS з кодом, який просить назвати нібито працівник банку, щоб його платіж пройшов, то знайте, ви маєте справу з шахраєм.

Щоб не стати жертвою «телефонних шахраїв» потрібно знати наступне:

  • Насамперед, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови телефонних шахраїв
  • Уточніть, у якому саме відділі поліції перебуває ваш син або родич, після чого передзвоніть в поліцію (телефон чергової частини «102») і перевірте інформацію, що є у Вас
  • Ніколи не називайте своїх близьких на ім’я. Попросіть людину, що представилася працівником поліції, назвати прізвище, ім’я, по батькові і дату народження затриманого «родича»
  • Спробуйте, як найшвидше вийти на зв'язок  тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.

Якщо ви або ваші знайомі все-таки потрапили у ситуацію, коли незнайомі люди, представляючись працівниками поліції, вимагають у вас гроші за розв'язання яких-небудь питань, негайно дзвоніть у поліцію. Цим ви або убезпечите себе від шахраїв, або, якщо «вимагач» – справді працівник поліції – допоможете очистити лави правоохоронних органів від випадкових людей.

Також шахраї вигадали спосіб незаконного заволодіння майном (коштами) громадян. Зокрема, від імені працівників прокуратури, інших правоохоронних органів у приймальні державних установ та організацій, а також приватних підприємців телефонують шахраї з проханням надати грошові кошти.

«Звертаємося до громадськості, суб’єктів господарювання, керівників органів державної влади та місцевого самоврядування бути обачними, у випадку отримання подібних дзвінків від імені працівників органів прокуратури чи інших правоохоронних органів, в жодному разі не слід передавати (перераховувати, надсилати) гроші невідомим особам. Про подібні пропозиції, чи факти вчинення протиправних дій від імені працівників органів прокуратури області, негайно слід інформувати поліцію за номером телефону 102», ідеться в повідомленні прокуратури.

Приєднуйтесь до Район.Маневичі у Viber та Telegram і дізнавайтесь новини району одні з перших 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024