Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter
З початку року в Україні зафіксували 60 випадків отруєння грибами
З початку року в Україні зафіксували 60 випадків отруєння грибами

З початку року в Україні зафіксували 60 випадків отруєння грибами

15:00 20.09.2020
519

З початку року зареєстрували 60 постраждалих осіб внаслідок отруєння дикорослими грибами, з них одна людина померла

Про це інформують на сторінці Центру громадського здоров'я України в мережі.

Постраждалих зареєстрували у Донецькій, Дніпропетровській областях – 8 осіб; у Рівненській, Вінницькій Чернівецькій та Чернігівській областях по 5 осіб; у Черкаській області – 4 особи, у Волинській області – 3 особи, (1 летальний), у Полтавській області – 3 осіб, у Житомирській, Закарпатській, Харківській, Херсонській, Львівській областях по 2 осіб, в Івано-Франківській, Кіровоградській, Одеській та Сумській областях по 1 особі.

Страви з грибів є у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України.

Не забувайте, що дотримання правил збирання, приготування грибів – справа відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити отруєння.

Як не отруїтися грибами:

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються за наявності дозвільної документації
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів
  • Не куштуйте сирі гриби
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Не рекомендовано вживати гриби:

  • Жінкам у період вагітності й грудного вигодовування;
  • Дітям до 12 років;
  • Людям літнього віку.

Читайте також: ПЛР-тест є не обов'язковим для людей, які перебували 14 днів на самоізоляції

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Загрузка...
Загрузка...
Коментарі
26 жовтня
25.10.2020
24.10.2020
23.10.2020
22.10.2020
21.10.2020
20.10.2020