Маневицькі рятувальники нагадали про правила пожежної безпеки на виборчих дільницях

29 Вересня 2020, 16:10
Фото ілюстративне 1234
Фото ілюстративне

Персонал, що обслуговує та осіб, яких залучили для роботи на виборчих дільницях, повинні ознайомити вимогами пожежної безпеки.

Відповідальність за забезпечення пожежної безпеки приміщень виборчих дільниць несуть керівники установ, підприємств й організацій, на об’єктах яких розміщаються виборчі дільниці, повідомили у Маневицькому районному відділі Управління ДСНС України у Волинській області.

На керівників цих об'єктів покладають обов'язки по утриманню приміщень виборчих дільниць, як і будинків у цілому, у яких вони розташовані, у безпечному протипожежному стані, забезпеченню їх первинними засобами пожежогасіння, а також своєчасному й повному виконанню протипожежних заходів, які запропонували органи державного пожежного нагляду.

Читайте також: У Загорівці рятувальники ліквідували пожежу

Контроль за дотриманням правил пожежної безпеки на виборчих дільницях покладають на голів виборчих дільниць, а під час їх відсутності – на чергових по виборчим дільницям.

Приміщення в яких розташували виборчі дільниці, повинні забезпечити вогнегасниками з розрахунку один вогнегасник на кожні 50 квадратних метрів площі підлоги, але не менш одного вогнегасника на кожне окреме приміщення.

У приміщеннях виборчої дільниці на видних місцях біля телефонів слід вивішувати таблички із зазначенням номера телефону для виклику пожежної охорони (101, 2-11-04).

Читайте також: Жителів Маневиччини закликають не провокувати пожежі в екосистемах

На період проведення на виборчій дільниці масових заходів, для підтримання порядку, повинні призначати відповідальних осіб.

Вимоги до електроустаткування:

  • Монтаж електропроводки проводять кваліфіковані особами (електрики) відповідно до вимог «Правил улаштування електроустановок».
  • Електропроводка місцевого освітлення кабін для голосування повинна виконуватися за допомогою ізольованих електричних проводів, прокладку яких здійснюють по негорючим матеріалам (на спеціальних роликах).
  • При прокладанні проводів з горючою ізоляцією по дерев'яних конструкціях приміщень та кабін, останні повинні захищатися шаром негорючого матеріалу, що виступає з кожної сторони таких проводів не менш ніж 0,01 метра.
  • З'єднання, відгалуження та окінцювання жил проводів і кабелів мають здійснювати за допомогою опресування, зварювання і паяння, або затискачів (гвинтових, болтових тощо).

При експлуатації електроустановок не дозволяють:

  • Експлуатацію кабелів і проводів з пошкодженою ізоляцією, або такою, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості
  • Застосування саморобних подовжувачів та електро-нагрівального обладнання, які не відповідають вимогам ПУЕ
  • Використання роликів, вимикачів,­ штепсельних розеток для підвішування одягу й інших предметів
  • Користування пошкодженими розетками, відгалужувальними та з’єднувальними коробками,­ вимикачами та іншими електровиробами
  • Обгортання електроламп і світильників папером, тканиною та іншими горючими матеріалами, експлуатація їх зі знятими ковпаками (розсіювачами)
  • Застосування в приміщеннях виборчих дільниць електропечей (плит), рефлекторів й електрокамінів.

Вимоги до евакуаційних шляхів та виходів:

  • Евакуаційні шляхи й виходи (коридори,­ проходи, сходові марші та площадки, вестибюлі, холи, тамбури тощо) повинні утримуватися вільними, нічим не захаращуватися
  • Не допускають улаштовувати на шляхах евакуації пороги, виступи, турнікети, та інші пристрої, які перешкоджають вільній евакуації людей
  • У приміщенні, яке має один евакуаційний вихід, дозволяють одночасне перебування не більше 50 осіб
  • При наявності людей у приміщенні двері евакуаційних виходів можуть замикатися лише на внутрішні запори, які легко відмикаються.

Читайте також: Маневицькі рятувальники просять дотримуватись правил безпеки під час державних свят

У разі, якщо пожежа виникне (ознаки горіння) кожний громадянин зобов’язаний:

  • Негайно повідомити про це пожежну охорону телефоном 101. При цьому необхідно назвати адресу об’єкта, вказати кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, обстановку­ на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище
  • Вжити (за можливості) заходів до евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі та зберегти матеріальні цінності
  • Повідомити про пожежу керівника чи відповідну компетентну особу, чергового на об’єкті
  • У разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби (медичну, газорятувальну тощо).
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024