Про проблеми чорнобильців, торф’яної та лісової галузі на Маневиччині спілкувалися з Іриною Констанкевич

15 Жовтня 2020, 17:20
Зустріч з Іриною Констанкевич 2476
Зустріч з Іриною Констанкевич

Днями народна депутатка України Ірина Констанкевич із робочим візитом перебувала у Маневичах. Народну обраницю супроводжували депутат Волинської обласної ради Іван Киричик та Маневицький селищний голова Олександр Гаврилюк.

Участь у міжнародній конференції 

На запрошення директора Маневицького краєзнавчого музею Петра Хомича, Ірина Констанкевич взяла участь в Міжнародній науково-практичній конференції «Маневицький човен: перспективи дослідження, збереження, музеєфікації», куди були запрошені виключно фахівці-професіонали із Академії Наук, Національно-реставраційного центру, група науковців із Рівного, Житомира та Луцька. 


 

Надаючи слово Ірині Констанкевич, Петро Хомич зазначив, що працівники краєзнавчого музею безмежно вдячні за те, що сенсаційна знахідка – човен-моноксил – вже має прихисток і подякував народній обраниці за її підтримку, адже перші 300 тисяч гривень на добудову надійшли саме за її сприяння. 

«Спільно з науковцями ми маємо вирішити подальшу долю маневицького човна, аби він став візитною карткою Маневич. На самих початках тривало чимало дискусій, чи має лишатися човен в Маневичах й було багато скептиків з цього приводу. Але здоровий глузд переміг і дуже важливо що човен лишився у вас», – зазначила народний депутат.

Ірина Констанкевич наголосила, що надважливим є й туристичний аспект, над яким треба посилено працювати і човен повинен стати потужним туристичним магнітом. 

«У цьому я б хотіла об’єднати наші зусилля, оскільки зараз на законодавчому рівні зареєстрований законопроєкт про туризм, співавтором якого є і я, і який передбачає локальну підтримку об’єктів, які мають  і місцеве, і всеукраїнське значення. Також незабаром Український культурний фонд оголосить конкурс на нові проєкти, тому треба подаватися туди і я всіляко вас підтримуватиму, адже це дасть можливі ресурси для зберігання та популяризації  цієї пам’ятки», – додала Ірина Мирославівна.

Зустріч із листоношами у професійне свято

Ірина Констанкевич знає проблеми поштовиків і постійно піклується про те, аби їхня вкрай потрібна праця, особливо в сільській місцевості, достойно оплачувалась. З нагоди професійного свята – Всесвітнього дня пошти – депутатка зустрілась із керівниками окремих поштових відділень, аби висловити їм свою подяку та підтримку в розв’язанні наболілих проблем.  


 

«Постійно спілкуюсь із обласним керівництвом «Укрпошти», говоримо за ваші премії, за матеріальну складову вашої роботи, адже умови праці, особливо в сільській місцевості досить нелегкі. Тому велосипеди, які придбав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» для полегшення вашої праці, це маленька часточка нашої уваги до ваших труднощів», – зазначила депутатка.

До поздоровлень листоношам, яких з нетерпінням із хорошими новинами чекають у кожній домівці, долучилися Маневицький селищний голова Олександр Гаврилюк та директор ДП «Волиньторф», депутат обласної ради Іван Киричик. 

«Хочу подякувати від усіх наших працівників, наших бджілок, які є не лише листоношами, а й уважними співрозмовниками для односельців, за те, що ви про нас не забуваєте і цінуєте нашу працю, не перший раз допомагаючи», – висловила слова вдячності начальник поштового відділення смт Маневичі Наталія Чечотка.

Ліквідатори потребують допомоги і підтримки

«Нинішня влада з метою оптимізації видатків обговорює як продовжити скорочення виплат і для «чорнобильців». Мотивація така: бюджет не гумовий і є суттєвіші проблеми. Тому хотіла б почути ваші проблеми, оскільки ми відстоювали жителів округу в питаннях лікування, санаторно-курортного оздоровлення, дитячого харчування, зони спостереження РАЕС та коштів, які надходять на розвиток громад, які проживають в зоні ризику. Після завершення процесу децентралізації всі кошти з Державного бюджету йтимуть напряму на ОТГ, тому дискутується питання перекладання пільг на місцевий бюджет. Але це нереально, адже на окрузі дуже багато пільговиків, а наповнення бюджетів не надто велике, щоб узяти соціальні виплати. До того ж в законі виписано, що це має здійснюватись із центрального бюджету», – зазначив під час зустрічі із ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС Ірина Констанкевич. 



 

Голова селищної добровільної організації «Спілка Чорнобиль» Анатолій Ляшук звернувся до нардепа з проханням посприяти у вирішенні питання щодо відшкодування санаторно-курортного лікування для ІІ категорії ліквідаторів, відшкодування лікування за власні кошти. Йшлося і про пільгові пенсії, які, внаслідок певних поправок у законах, останнім часом не підвищуються. Ірина Констанкевич порекомендувала в найкоротші терміни підготувати письмове звернення, аби це питання спробувати вирішити шляхом внесення змін до Бюджетного кодексу, який на 2021 рік формуватиметься найближчим часом.  

«Ми, депутати із Волині, об’єдналися із депутатами-мажоритарниками «чорнобильських» областей з Рівненщини, Чернігівщини, Житомирщини і готові стояти спільною командою у відстоюванні інтересів «чорнобильців», але, насправді, ці виклики дуже серйозні. Діра в 300 млрд гривень у бюджеті не дає змоги нинішній владі повертати пільги, а навпаки робитиметься усе, аби звужувати коло пільговиків. Тому й самим «чорнобильцям» потрібно об’єднуватися. Адже якщо ліквідатори мовчать, значить їх все влаштовує. А якщо починають говорити, тоді на них звертають увагу», – переконана депутат.

 «Нас ліквідаторів в районі було 140 чоловік, залишилось – 98, а інвалідів – 19. Сьогодні до вас на зустріч приїхало дише 11 чоловік, решта, в більшості випадків, хворі», - зазначив Анатолій Ляшук, додавши, що невдовзі святкуватимуть День ліквідатора, а коштів на виплату допомоги немає. 

Додамо, що Ірина Констанкевич скерувала чимало звернень щодо захист прав «чорнобильців», однак, урядовці на більшість проблем цієї категорії воліють закривати очі. 

Підвищення рентної плати – вбиває лісову галузь

Цього ж дня Ірина Констанкевич поспілкувалася із працівниками ДП «Маневицьке ЛГ». Директор підприємства Володимир Радіон розповів, що попередніми урядами відбулося підвищення рентної плати втричі, однак ситуацію цього року вдалось змінити діючими депутатами. Натомість у ЗМІ знову повідомляється про підвищення рентної плати із змінами в Податковому кодексі. Тому запитав у Ірини Констанкевич, як донести депутатам, що із збільшенням рентної плати за користування лісу, зменшується кількість працівників на виробництві і кількість податків.  



 

«Мені необхідне звернення до народного депутата із поясненням до чого призведуть такі зміни, – тоді ми зможемо відстоювати дане питання двома способами – групою мажоритарників та у комітетах, – зауважила Ірина Мирославівна. 

Також пролунало питання про збереження Маневицького району, на що Ірина Констанкевич розповіла, що ще у 2017-2018 роках потрібно було надіслати подання про центр району в Маневичах до відповідних органів. Але цього не було зроблено. Під час виїзного засідання Міністерства регіональної політики у 2018 році, куди були запрошені голови райдержадміністрацій трьох районів, зокрема й Маневицького, вони про центр району між собою теж не домовились. Тому далі долю укрупненого району у міністерстві вирішували, як вважали за потрібне.

Останнім часом були також звернення про перенесення Прилісненської та Маневицької ОТГ до Ковельського району. З цього приводу за підтримки Ірини Констанкевич відбулася зустріч представників Маневицького району з очільниками профільного парламентського комітету. Також народний депутат скерувала вже кілька звернень з цього приводу. Пообіцяли, що до питання приєднання Прилісненської та Маневицької ОТГ повернуться після виборів. Депутат також зазначила, що обговорюється питання про скасування районів взагалі, оскільки вони зайві і нині на їхнє утримання виділено мінімальне фінансування в розмірі 5 %.

Невизначена доля торфобрикетних заводів

На зустрічі нардепа із працівниками Маневицького торфозаводу, директора підприємства Володимира Щербачука цікавило єдине питання: яка перспектива подальшої роботи ДП «Волиньторф». Директор «Волиньторфу» Іван Киричик повідомив, що підприємство завжди перебувало в сфері управління Міністерства енергетики, яке періодично реорганізовувалось. Але в останній день своєї роботи прем’єр Гончарук підписав розпорядження про передачу підприємства до сфери управління Фонду державного майна, тобто воно мало виставлятися на приватизацію. Однак Фонд держмайна підприємство в управління не прийняв, і в наказі Міністерства енергетики ДП «Волиньторф» в переліку підприємств відсутнє. Щоправда, раніше Міністерство погодило фінансовий план на 2021 рік і нині вимагає звітність. Тож куди відноситься ДП «Волиньторф» і яка його доля, невідомо. 


 

Сергій  ВОРОНОВ

Фото автора

Коментарі
16 Жовтня 2020, 01:05
Хто цю партію ще допускає до маневич <br/>Вони зробили все щоб районом був камеінькаширськ <br/>І хочуть далі все розвалювати <br/>Торфобрикетний , потім лісгосп ітд
16 Жовтня 2020, 01:08
Один піар скрізь шо тіпа вони щось зробили доброго для людей <br/>Шоновні все чим ви піаритесь нього можна просто перевірити в інтернеті все є в вільному доступі
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024