Конституційний суд скасував електронне декларування, – ЗМІ

28 Жовтня 2020, 15:00
Конституційний суд скасував електронне декларування, – ЗМІ 1311
Конституційний суд скасував електронне декларування, – ЗМІ

Конституційний Суд ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

Джерело повідомило виданню Інтерфакс-Україна, що конституційність низки положень ще вивчатиметься. При цьому співрозмовник видання зауважив, що зобов'язання декларувати майно суд визнав конституційним, пише Українська правда. 

«На закритій частині засідання було ухвалене рішення, яке набирає законної сили. Визначені положення визнано неконституційними», – повідомили журналістам.

Рішення КС означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, скасування незаконного збагачення і конфіскації активів, набутих корупційним шляхом, скасування недостовірного декларування.

Журналіст Сергій Лещенко зазначив, що подання було ініційоване депутатами ОПЗЖ та «За майбутнє», а проєкт суддям роздали лише вранці 27 жовтня.

«На закритому засіданні у вівторок КС проголосував за скасування статті 366-1 Кримінального кодексу (недостовірне декларування), незаконного збагачення, електронного декларування, повноважень НАЗК. Проєкт був розданий вранці і проголосований. Такого не було навіть при Януковичі. Проти виступили лише четверо суддів: Лемак, Первомайський, Колесник і Головатий», – зазначив Лещенко. 

Довідково: Раніше до КСУ надійшло конституційне подання 48 народних депутатів, які, зокрема, пропонували скасувати:

  1. декларування неповнолітніх дітей та інших осіб, які живуть з чиновником;
  2. проведення НАЗК моніторингу способу життя чиновників;
  3. проведення НАЗК повної перевірки декларацій;
  4. доступ НАЗК до інформаційних баз даних та державних реєстрів;
  5. декларування відомостей про нерухомість, незавершене будівництво, цінне рухоме майно, у тому числі транспорт, грошові активи та позичені кошти, фінансові зобов’язання, видатки та правочини, роботу за сумісництвом;
  6. декларування відомостей про чужі об’єкти, від яких чиновник має право отримувати дохід;
  7. публічний доступ до декларацій;
  8. подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані;
  9. статті 366-1 "Декларування недостовірної інформації" та 368-5 «Незаконне збагачення» Кримінального кодексу України.

Читайте також: Минулого року волиняни задекларували майже 940 мільйонів гривень доходів

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024